V návalu zlosti nad pokaženým obědem byste nejraději vyhodili kastrol i s obsahem do popelnice? Zadržte, jídlo sice už asi nezachráníte, ale kvalitního hrnce či pánve je škoda. S odstraněním černé špíny a mastných skvrn pomohou domácí prostředky prověřené generacemi.

Žádné drátěnky

Zachovejte chladnou hlavu a zamyslete se, než se pustíte do intenzivního čištění. Vzít do ruky drátěnku a začít usilovně drhnout je způsob nejen namáhavý, ale často i zbytečný. Mechanické čištění dokáže nenávratně poškodit materiál například teflonové pánve a narušit její povrch, takže bude stejně na vyhození. Na druhou stranu nemůžete s odstraněním spáleniny dlouho otálet, zaschlá a ztvrdlá špína se dna a stěn nádoby hned tak nepustí. Nejlepší, co můžete v danou chvíli udělat, je připravit odmáčecí roztok, který necháte chvíli působit. Teprve poté, co se hrnce řádně odmočí a aktivní látky naruší připečenou špínu, dokážete nádobí zbavit všech nečistot a umýt do čista jak jste zvyklí.

Pomůže jedlá soda

Jeden z neužitečnějších pomocníků při úklidu je jedlá soda, vyčistí poměrně snadno lecjakou usazeninu a špínu v koupelně i kuchyni, odstraňuje zápach z bot, čistí matrace a likviduje skvrny na oblečení. Platí i na připečené zbytky jídla v hrncích a pekáčích. Do nádoby nalijte 1 až 2 cm vody, přisypte několik lžic jedlé sody a krátce povařte. Už během vaření by se měly začít odlupovat kousky spáleniny. Zbytek nečistot odstraníte po vychladnutí hrnce, měla by vám stačit jemná houbička a prostředek na nádobí. Jestli spálenina odolává a nechce se pustit, přisypte do vody ještě trochu sody a nechte působit do druhého dne. Dobře funguje i kombinace octa s jedlou sodou nebo samotný ocet naředěný vodou.

Posolte to

I obyčejná sůl dokáže při úklidu hotové zázraky. Na mírné spáleniny vyzkoušejte kombinaci silného černého čaje s trochou soli. Tekutinu nechte stát v hrnci 24 hodin, vylijte a dočistěte prostředkem na nádobí. S odolnými znečištěním zatočí silný solný roztok. Nejprve odrolte co největší množství připálených zbytků a do nádoby nalijte vodu, zahřejte ji. Následně vsypte větší množství soli, čím silnější bude solný roztok, tím lepšího výsledku dosáhnete. Přisypávejte sůl, dokud se v tekutině rozpouští, jen tak připravíte opravdu nasycený roztok. Pak hrnec odstavte a nevšímejte si ho až do druhého dne. Nádobu s roztokem následně opět zahřejte a poté sundejte z plotny. Špachtlí nebo vařečkou se snažte odstranit a odloupat co nejvíce nečistot, mělo by to jít lehce a bez námahy. Nakonec obsah vylijte a stěny i dno dočistěte normálním způsobem.

Nejen na praní

Prací prášek si poradí nejen se skvrnami na oblečení, je dobrým pomocníkem i v boji proti spáleninám. Do hrnce naplněného vodou přidejte několik lžiček prášku (na jeden litr vody přibližně dvě lžičky) a přiveďte k varu. Nechte několik minut probublávat, poté vypněte zdroj tepla. Až tekutina vychladne, začněte olupovat spáleninu ze dna nádoby. Spálenina se pustí lehce a bez odporu, hrnce poté umyjte a všechno bude zase v pořádku. Podobně s připálenými zbytky zatočí i tekutý čistící prostředek na nádobí.

Připálené mléko

Není snad horší pohromy, než připáleného mléka. Kromě strašlivého zápachu zbude v hrnci připečené skvrna, které se velmi špatně čistí. Zdoláte ji pomocí stolního oleje. Nakapejte trochu oleje na měkký hadřík, případně houbičku a přetřete nečistoty. Naolejovanou vrstvu nechte působit asi deset minut a uvidíte, jak spálenina povolí.