Vina Lustado se narodila na Filipínách a vyrůstala v chudé rodině spolu s osmi sourozenci. Skromného životního stylu se nevzdala ani poté, co přicestovala do Kalifornie a vystudovala univerzitu. "Když musíte jezdit každý den do práce a vydělávat velké peníze, abyste si udrželi svůj vyšší životní styl a velký dům, kolik času vám zbude na rodinný život? A tím myslím ten kvalitně strávený čas, ne úklid garáže," vysvětluje Vina, která dává přednost životním prožitkům před neustálou údržbou drahého luxusního obydlí.

Zdroj: https://tinyhouseplans.com/vina-lustado/

Dům snů o rozměrech zahradní chatky

Její vlastní domeček této filosofii plně odpovídá. Rozkládá se na pouhých 13 čtverečních metrech, je postaven ze dřeva a disponuje i malou terasou pro posezení s přítelem. Pod podlahou se skrývá podvozek s koly, což majitelce umožňuje přemístit ho do libovolné lokality. Nejde přitom o žádnou letní chatku, kde by Vina trávila jen víkendy. Je to její "dům snů", ve kterém už hodlá zůstat do konce života.

Zdroj: Youtube

"Věřte nebo ne, tahle kuchyň je největší, jakou jsem kdy měla," směje se sympatická designérka ve videu. Okno za plynovým dvouhořákem vnáší do kuchyňky dostatek světla a otevřené police prostor opticky zvětšují. Nechybí tu plně funkční dřez a prostorné dolní skříňky.

Na kuchyňku navazuje systém recyklace šedých vod, který slouží k zalévání blízkého grapefruitového stromu. "Když jsem se sem přistěhovala, byl úplně bez života. Hned po roce začal krásně plodit," chlubí se Vina.

Multifunkční obývák

Kuchyňka je spojena s obývacím prostorem, jenž se podle potřeby dokáže změnit v domácí kancelář, knihovnu nebo ložnici pro návštěvu. Pojízdná skříňka v pracovním koutku slouží jako úložný prostor a zároveň jako konferenční stolek.

Podkrovní ložnici Vina považuje za luxusní a je na ni obzvlášť hrdá. Střešním oknem pozoruje v noci hvězdy a přes den ptáky. Na projekty skromného bydlení se soustředí i ve své práci. Jejích plánů využívají klienti jak v teplých oblastech, tak v mrazivé Kanadě.

Zdroj: https://vinastinyhouse.com/