V podstatě neexistuje žádné jasně dané pravidlo, jak často pokojovky zalévat. Vždy musíte dát pozor, aby rostlina doslova neplavala ve vodě, kořeny pak hynou, protože zahnívají a nemají dostatek kyslíku. Stejně špatně je i nechávat pokojovky a jejich substrát vyschnout na troud. Jak se tedy vyznat v zalévání, když každá rostlina potřebuje něco jiného?

V létě jinak než v zimě

Je to jednodušší, než si myslíte. Můžete se řídit třeba ročním obdobím, protože v každé sezóně vládnou jiné teploty, které jsou pro vysychání pokojových rostlin stěžejní. V jarním období bude stačit, když je zalijete jednou týdně, stejně tak na podzim, v zimě je lepší nechat květiny v klidu a zálivku snížit, naopak v létě můžete zalévat i dvakrát do týdne.

Test špejlí

Obzvlášť v létě, kdy teploty kolísají, je nutné se řídit dalším ukazatelem, a to je aktuální vlhkost substrátu. Tu zjistíte snadným testem pomocí špejle. Zapíchněte ji asi 10 cm hluboko a pokud na ni ulpí zemina, zalévat nemusíte. V opačném případě rostlinu zalijte.

Zdroj: VLM


Někdy stačí když se prsty dotknete hlíny v květináči, a pokud se na ně nalepí, zálivku odložte. Mimochodem i při zalévání musíte být pečliví - vhodnější je zalévat spíše intenzivně a s delšími intervaly mezi jednotlivými zálivkami. Jen tak se voda dostane až ke spodním kořenům, z misky pod květináčem ji však vždy raději vylijte.

Hliněný nebo plastový

Nepodceňujte ani fakt, v jakém květináči je rostlina zasazena. Na materiálu, ze kterého je květináč vyrobený, totiž hodně záleží. Pokud je nádoba hliněná, bude rostlina zálivku potřebovat častěji. Plastový květináč odpařuje méně vody, zalévat tedy stačí méně často. Voda by měla být odstátá, nejlépe dešťová. A pamatujte, že květina s velkými listy nasaje více vody, než ta s menšími.


Zdroje: hobby.instory.cz, www.ceskestavby.cz