Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, cs.wikipedia.org

Krásný zamiokulkas zdobí listem

Kulkas zamiolistý čili zamiokulkas je rostlina, která není u nás běžná a dostala se k nám zhruba po roce 2000. Překvapí ohromně vitálním vzhledem a je to rostlina skutečně odolná, která si poradí s výkyvy i přešlapy v péči. Jako každá rostlina, ani zamiokulkas nemá rád přelití, a to je nejčastějším důvodem jeho úhynu.


Zamiokulkas pochází z Madagaskaru, ale přirozeně se vyskytuje i v jiných částech afrického kontinentu. Je to rostlina na první pohled pevná a dužnatá. Zdobná je právě lístky a květenství je spíš nezajímavé. Patrně také přispívá ke zkvalitnění ovzduší ve svém okolí a díky pěknému vzhledu a nenáročnosti je oblíbenou rostlinou ve vnitřních veřejných prostorách.

Podívejte se na krátké video. Jednoduše popisuje nejen pěstování, ale také množení exotického zamiokulkasu.

Zdroj: Youtube

Jak pěstovat zamiokulkas?

Aby vám rostlina prospívala, potřebuje dostatek spíš rozptýleného světla a dobře propustnou půdu. Zálivka nemusí být nijak intenzivní. Zamiokulkas v oddenku ukládá vláhu, a proto dobře zvládá i výkyvy v zalévání. Pokud však skutečně přeschne, pak i shodí listy. Můžete jej přihnojovat tak jako ostatní pokojovky, tedy tekutým hnojivem každé dva týdny, kromě zimního období, kdy je vhodné omezit i zálivku.

Pokud se rostlině daří a roste, pak je dobré přesadit ji každé dva roky do o velikost většího květináče. Na dno dejte drenážní vrstvu a zbytek dosypejte běžným substrátem pro pokojovky. Během přesazování máte možnost zamiokulkas rozdělit. Tento způsob rozmnožování je prostý a bývá bezproblémový. Trs rozdělte na dva až tři trsy podle velikosti rostliny a kořenového balu.

Rozmnožení zamiokulkasu listy

Pokud se chcete pokusit o rozmnožení pomocí listů, i to je možné, ale trvá to poměrně dlouho.

Lístky odstřihněte čistými nůžkami a připravte si nádobu s vodou se širokým hrdlem. Přetáhněte hrdlo potravinářskou fólií nebo igelitovým sáčkem, který budete muset zajistit gumičkou nebo provázkem. V igelitu či fólii udělejte malý otvor. Jen takový, aby se lístek dotýkal hladiny vody a jinak držel ve fólii. I když bude vody pomaličku ubývat, kořínky nemusí být přímo ve vodě. Stačí jim i vysoká vzdušná vlhkost uvnitř nádoby. Po měsíci byste měli pozorovat už poměrně dobře viditelné kořínky na konci každého lístku, kde jste provedli řez.

Stejně tak můžete v malé PET lahvi odstřihnout jen několik proužků plastu a udělat pro lístky téměř na míru stojánek, ve kterém se tak akorát zaklesnou a budou odebírat vodu z láhve, tak jak je to patrné právě ve videu výše.

Související články