Zdroje: www.mirdo.cz, en.wikipedia.org

Fantastický zamiokulkas

Také jste neodolali a pořídili nádherný zamiokulkas? Kulkas zamiolistý je úžasný sukulent, který zdobí krásnými lesklými listy vejčitého tvaru na dlouhých stoncích, které vyrůstají ze středu rostliny. Květ či kmínek nijak zvlášť neupoutají, jsou to právě vitální listy, které na první pohled zaujmou. Zamiokulkas je nenáročný a mezi pokojovkami patří k ozdobným vitálním rostlinám, které zvládnou pěstovat i začátečníci.

Zamiokulkas je také rostlina známá tím, že roste poměrně pomalu. Jestliže však listy začnou žloutnout a nové se neobjevují, můžete vyzkoušet tenhle zajímavý tip.

Podívejte, jak zkušený pěstitel pomáhá rostlinám ke zlepšení jejich zdraví.

Zdroj: Youtube

Vypěstujte zdravé rostliny díky hřebíkům

Zamiokulkas je sukulentní rostlina, která dokáže ukládat vodu v tlustých, šťavnatých stoncích a listech. Díky tomu je schopna přežít i v suchých podmínkách. Nicméně, aby rostlina mohla zdravě růst a produkovat nové listy, potřebuje kromě dostatečného množství vody také živiny, které získává z půdy. Proč by mohly hřebíky pomoci?

Je to díky materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Železo je pro rostliny důležitý mikronutrient, který se v půdě přirozeně vyskytuje. Je nezbytné pro správnou funkci mnoha enzymů, které se účastní procesů dýchání, fotosyntézy a tvorby chlorofylu.

Nedostatek železa u pokojovek

Zajímavé je, že i když má půda dostatek železa, nemusí být vždy dobře rostlinou přijímáno. Pokud je pH půdy příliš vysoké čili alkalické, může být železo nerozpustné a tím nedostupné pro rostliny. Naopak, při příliš nízkém pH půdy tedy kyselém, se může železo vázat na jiné prvky, což také způsobí jeho nedostupnost pro rostliny.

V případě, kdy rostlina nemá možnost přijímat železo dlouhodobě může dojít i k takzvané chloróze, což se projevuje žlutými nebo bledými listy. Pokud nedostatek železa přetrvává, mohou rostliny ztratit svou schopnost růstu a reprodukce. Právě proto je vhodná „léčba“, v níž hrají roli železné hřebíky.

Související články