Zdroje: cs.wikipedia.org, www.bydlimekvalitne.cz, gardenforindoor.com

Pěstujte zamiokulkas, je to prosté!

Zamiokulkas, čili kulkas zamiolistý, je jednou z těch moderních sukulentních bezúdržbových rostlin, které je poměrně těžké zabít. Odolný a s krásnými pevnými lístky je zamiokulkas nejen krásnou pokojovkou, ale také patří mezi ty druhy, které významně přispívají k lepší kvalitě ovzduší. Zamiokulkas totiž významně snižuje zamoření ovzduší benzenem a oxidem uhličitým.

V Africe, odkud pochází, je zamiokulkas považován za rostlinu vhodnou k léčbě bolesti uší a onemocnění pokožky. V jiných jazycích je označován za zanzibarskou palmu nebo rostlinu, která přináší peníze. Ve feng šuej má kulkas speciální postavení.

Jak pěstovat zamiokulkas?

Ač sukulent, zamiokulkas nepotřebuje moc světla. Svědčí mu světlo rozptýlené, a pokud ho bude mít málo, začne se za ním vytahovat. Přílišné vystavení slunci zase poznáte podle skvrn na listech, které jsou způsobeny popálením od sluníčka. Odolný zamiokulkas nerozhází ani krátké sucho nebo mírné přemokření. Na zálivku je to rostlina nenáročná, stačí ji trochu zalít jen jednou týdně, během zimy i méně, ale potřebuje dobře propustnou zeminu, nejlépe smíchanou s pískem. Ruku v ruce s tím i drenáž a dobrý odtok. S přihnojováním to nepřehánějte. Doporučuje se jen jednou za tři měsíce.

Co dělat, aby váš zamiokulkas kvetl?

Zamiokulkas je zdobný především listem. Jeho dužnaté lístky jsou pěkně zelené a lesklé. Rostlina se dá pomocí lístků dobře rozmnožit, ale je to možné i pomocí semen. Semena klíčí nejdříve za týden, nicméně získat je není docela jednoduché. Rozhodně ne z vlastní rostliny. Zamiokulkasy totiž v pokojových podmínkách vykvétají jen výjimečně. Květ ani není zrovna atraktivní, a proto většinu pěstitelů nijak netrápí, že rostlina nekvete.

Pokud však chcete přesvědčit zamiokulkas, že by měl kvést i u vás doma, pak mu zkuste zajistit tyto podmínky:

  • Úmístěte jej na okno, které směřuje na východ nebo jih s rozptýleným světlem, například za záclonou.
  • Zajistěte zimní teploty mezi 16 - 18 °C, letní maximálně okolo 30 °C.
  • Dopřejte rostlině letnění během teplých měsíců nebo časté větrání.
  • Pamatujte, že rosení je nevhodné, rostlina nemá ráda vyšší vzdušnou vlhkost.
  • Otírání listů je velmi vhodné a promítne se do zdraví květiny.
  • Zajistěte rostlině dostatečně velký květináč, ale jen o centimetr nebo dva větší než kořenový bal.
  • Deseti a víceleté rostliny je vhodné zmladit.