Nepřekonatelný prostředek k filtraci pachů

Než se vrhneme na provonění a nejvhodnější byliny, které pomohou se zápachem, nezapomeňte, že obyčejné aktivní uhlí je nedostižně skvělým filtrem. Je to díky jeho unikátní struktuře. Pamatujte, že pokud chcete vzduch v domácnosti očistit od pachů, ale také vzduchem se šířících plísní, právě aktivní uhlí je ideálním prostředkem.

Bylinky a koření provoní každý prostor

A jak je to s těmi bylinami? O většině aromatických bylin jste jistě už slyšeli, ale najdou se mezi nimi i takové, které možná neznáte. Klasikou mezi výrazně vonnými bylinami je máta. Máta peprná však může být až příliš štiplavá a agresivní. Pamatujte, že existuje velké množství druhů této oblíbené byliny a mnohé z nich právě pozbývají štiplavosti. Jejich aroma je jemnější a uklidňující. Mezi takové patří například máta „nana“, která se používá v severní Africe a na Blízkém východě.

Rozmarýn, šalvěj, tymián a mateřídouška jsou byliny, které se používají v české kuchyni běžně jako koření. Jejich vůně je všem dobře známá a dobře se hodí do různých směsí, například v kombinaci se sladšími vůněmi.

Bylinky, které zatočí se zápachem v bytě

Meduňka je mátě velmi podobná, ale patří rozhodně k těm méně energizujícím a jemnějším vůním, i když má maličko citronový šmrnc.

Pelyněk je silně aromatická bylina, která je u nás běžná, přesto její vůni neznáme dobře a je neobvyklá. Vyzkoušejte pelyněk. Je velmi podobný šalvěji, i když si tyto rostliny nejsou příbuzné. Pelyněk se používá pro překrytí zápachu po kouření, a to nejen v bytě, ale také zápach rukou či úst.

Levanduli netřeba představovat. I když její vůně dobře zakrývá případný zápach, buďte s jejím použitím opatrní. Je to sice vůně zklidňující, a proto se hodí i do ložnic, nicméně všeho moc škodí, a tak příliš velké množství levandule vás může doslova nakopnout.

Nebojte se vyzkoušet byliny, které neznáte dobře ze zahrady. Vůně bergamotu, cedru nebo myrhy vás mohou příjemně překvapit a také dobře funguji proti zápachu v domácnosti.

Jak bylinky použít, aby byt nezapáchal?

Nejjednodušší je použít bylinné extrakty a esenciální oleje. Jsou k dostání v mnohých obchodech. Vůně je extrémně koncentrovaná, a proto stačí doslova několik kapek, abyste provoněli místnost, prádlo nebo minerální olej. Pamatujte, že esenciální oleje jsou silně koncentrované a nesmějí se používat přímo na kůži. Vždy je řeďte!

Pár kapek oleje můžete zahřát v aroma lampě, ale také hrknu vody na plotně.

Vařením či vykuřováním proti zápachu

V hrnci na plotně můžete zahřát ve vodní lázni také sušené byliny. Tímto způsobem také provoníte byt, ale aroma bude mnohem jemnější, a ne tak intenzivní jako u esenciálních olejů, což však není vždy na škodu.

Některé byliny je také možné pálit a použít k vykuřování. Takovou typickou bylinou je šalvěj, ale pronikavá kouřová vůně kadidla čili vonné pryskyřice zbaví zápachu také na jedničku. Vykuřování ovšem není pro každého.

Zdroje: sproutingfam.com, adbz.cz, www.vitalia.cz