Odhalení pachatele

Prvním krokem by mělo být zjištění původce zápachu a jeho odstranění. Někdy to může být „jen“ nevhodně skladovaná potravina, která je sama o sobě výrazně aromatická (např. některé druhy sýrů či ryby). Takové potraviny je vhodné skladovat v dobře uzavřených nádobách. Hodně nepříjemností způsobí potraviny s prošlou životností. Zvlášť snadno se něco takového může přihodit pokud je chladnička přeplněná a potraviny v ní jsou nevhodně uspořádané nebo při ukvapeném odjezdu na delší dovolenou. Pak snadno v chladničce zůstane něco, co už dávno mělo být zkonzumováno.

Vysoká vlhkost v chladničkách je přímo ideálním prostředím pro tvorbu plísní a bakterií. Spoustu nepříjemností dokáží způsobit zbytky zahnívající zeleniny – např. hlávkového salátu či „vybryndané“ tekutiny na poličkách. A kdo někdy v chladničce zapomněl delší dobu syrové maso, tak si bude nejspíš výsledný puch pamatovat velmi dlouho.

Nejvhodnějším řešením celé nepříjemné situace je důkladná kontrola všech skladovaných potravin (ty prošlé nekompromisně vyhodíme) a následné vyčištění všech vnitřních částí spotřebiče. V takovou chvíli může výrazně pomoci cestovní chladnička, do které můžeme po dobu úklidu uložit nejchoulostivější potraviny. Čištění si výrazně usnadníme, když všechny police a boxy z lednice vyjmeme a opláchneme je horkou vodou např. ve vaně. Prázdnou ledničku pak snadno vytřeme. Výtečně nám při čištění poslouží ocet – dezinfikuje a zároveň slouží i jako pohlcovač pachu. Části omyté octovou vodou utřeme do sucha.

Osvědčené domácí pohlcovače pachu

  • Favoritem těch, kteří ozkoušeli bez většího úspěchu všemožné rady, se stala čerstvě mletá káva. Pokud tedy soupeříte i po důkladném vyčištění ledničky s opravdu nepříjemný zápachem, sáhněte po ní a pravidelně ji měňte.
  • Velmi dobře funguje jedlá soda či kypřící prášek do pečiva. Stačí je nasypat na talířek či do misky.
  • Za vyzkoušení stojí také ovesné vločky.
  • Solidní práci odvede také rozpůlený citron.
  • Nepříjemné pachy dokáže vstřebat také sáček s rýží.
  • Výborné absorpční schopnosti má i dřevěné uhlí. Stačí jej rozdrtit a vložit do bavlněného sáčku a zavěsit do ledničky.