Suchý vzduch nebo zaschlá zemina

Hnědé špičky listů pokojových rostlin většinou signalizují příliš suchý vzduch nebo zaschlý kořenový bal. Pomoc je tedy zdánlivě velmi snadná – zajistit vyšší vlhkost vzduchu a správně zalévat.

Poznejte "svou" rostlinu

Klíčem k řešení celé řady potíží, které vznikají při domácím pěstování rostlin, je znalost jejich nároků. Zkuste tedy začít tím, že si zjistíte, jaké optimální podmínky vaše rostlina potřebuje a srovnejte to s realitou.

Někdy pomůže změna stanoviště, s kterou se pak obvykle pojí i změna teploty a vlhkosti. Rostliny často mají v různých částech roku různé nároky na vláhu a teplotu. Pokud jim co nejlépe vyhovíme, dokáží i zimní měsíce přežít bez větší úhony.

Optimální zálivka

Recept kolik přesně vody té které květině nalít, vám nikdo neprozradí. Každopádně většině rostlin škodí vody nedostatek, ale vadí i opačný extrém. Jak tedy poznat, co je „akorát“? Někdo používá špejli, kterou zasune do květináče a vidí, zda se na ni nabalila vlhká hlína a podle toho usoudí, zda už je čas na další zálivku. Ale není potřeba ani špejle, někdy stačí vlhkost zeminy zjistit i dotekem ruky. Každopádně platí, že voda by měla mít pokojovou teplotu. Nemáme-li k dispozici dešťovku, stačí natočit vodu do konve a nechat odstát.

Triky, jak pomoci rostlinám s vlhkostí vzduchu

Ideální je zjistit, jaká vlhkost skutečně v jednotlivých částech bytu je, popř. jak se mění v průběhu dne. S tím nám výborně pomůže digitální vlhkoměr, obvykle spojený s teploměrem. Pokud z nějakého důvodu nemůžeme zvyšovat vlhkost vzduchu v celém bytě (např. z obavy před vznikem plísní), pak můžeme rostlinám vytvořit jakousi mini oázu. Prvním krokem může být jejich seskupení, případně podložení vhodným podnosem s vyšším okrajem. Na ten můžeme nasypat např. keramzit, hmotu, která po namočení dokáže delší čas udržet vlhkost a postupně ji vydávat do prostoru.

Další možností je rosení (mlžení) rostlin, respektive jejich listů. Tady bychom si měli předem ověřit, zda ten který druh rosení snáší. Čas od času můžeme rostlinám milujícím vlhký vzduch dopřát také koupel ve vaně či sprchovém koutu.