Konzoly nebo jiný systém zavěšení záclony do značné míry ovlivní, jak dekorace vynikne. Vyplatí se udělat si přehled, které výrobky jsou na trhu, a vědět, jaký typu tkaniny unese ten či onen systém, co se hodí na okna a na dveře, kolik prostoru vyžaduje upevnění systému a zavěšení záclony.

Všechno chce zkrátka své. Kdybychom například brokátové závěsy pověsili na plastové kroužky, ztratily bychom v mžiku veškerý styl a promrhali nemalou investici, kterou jsme věnovali do jejich pořízení.

Závěsné tyče představují klasiku

Závěsy a záclony věšíme na závěsné tyče, připevněné ke stěně, na okenní rám nebo ke stropu pomocí konzol. Utažením šroubků v konzole tyč zajistíme, aby neprokluzovala.

Trh nabízí paletu variant závěsných tyčí a doplňků. Vybírat můžeme z mořeného, leštěného či lakovaného dřeva, různě upravených kovů a plastů. Tyče nesou masivnější dřevěné nebo štíhlejší kovové držáky. Existují i držáky pro dvě závěsné tyče za sebou.

Snímatelným zarážkám na koncích se říká koncovky. Brání kroužkům nebo jinému druhu úchytek v tom, aby sklouzávaly z tyče. Zároveň jsou dekorativními prvky, které ovlivní celkovou úpravu okna. Máme na výběr koncovky plastové, kovové i dřevěné i kombinace, např. lakovaná oceli a syntetické pryže nebo lakovaného masivního dubu a oceli. Tyč, koncovka a použitá textilie musí materiálem a stylem vzájemně ladit!

Kolejničky jsou praktické

Nejsou sice příliš dekorativní, ale v běžné praxi odvádějí velice dobrou práci. Na trhu jsou dokonce i kolejničky se třemi drážkami, takže si můžeme zavěsit i tři závěsy za sebe a upravit si úroveň stínění podle momentální nálady a potřeby. Je možné zakoupit i rohové díly, s jejichž pomocí můžeme tvarovat jakýkoli prostor. Použijeme-li vhodné díly, závěsy hravě zavěsíme i do rohových oken.

Stejně tak z nich můžeme vytvořit uprostřed větší místnosti samostatný hrací koutek pro dítě. Rohové díly je totiž možné zavěsit i na strop. Kolejnice jsou dnes na trhu k dostání v nejrůznějších barevných provedeních. Nemusí tedy rušit ani celkovou barevnou harmonii bytu.

Tenká bílá kolejnice hladce splyne se stropem i okenním rámem, v jiném případě, třeba u balkonových dveří, můžeme kolejnici skrýt latí s fascií. Stačí dřevěnou lať připevnit ke stěně v pravém úhlu a fascii z překližky upevnit do čela. Kolejnici potom přišroubujeme na lať zespodu tak, aby se jezdce mohly volně pohybovat. Tento způsob zavěšení má jedinou podmínku: fascie musí být dostatečně široká, aby kolejnici zakryla.

Ocelové lanko

Další možnost zavěšení textilií je vhodná spíše pro záclony a lehčí závěsy. Jako podporu velmi dlouhého lanka můžeme použít přídavný díl, který je vhodný také do koutů. Lanko lze uchytit dvěma způsoby, na stěně i u stropu.

Jak zavěsit textilii

Nejjednodušší způsob navlečení látky je s pomocí tunýlkového horního lemu. Nejvíce svědčí roletám, klasickým záclonám nebo lehkým závěsům, které nepotřebujeme naplno roztáhnout. Tyč je v tomto případě kryta látkou.

Kroužky mohou být kovové, plastové i dřevěné, navíc v různých barevných úpravách. Ke kroužkům přidáváme žabky nebo háčky, které přímo uchytíme k závěsům nebo k záclonám. Průměr kroužků musí být nejméně o 1,25 cm širší, než je průměr tyče.

Horní lem ovšem můžeme procvaknout i chromovanými nebo mosaznými očky, působí to velice dekorativně. Poté už jen závěs navlékneme na tyč nebo použijeme pomocnou šňůrku, která klidně může být k závěsu v zajímavém barevném kontrastu.

Vázačky a poutka mohou být ze stejného i kontrastního materiálu. Látková poutka zajímavě dotvoří ozdobný knoflík nebo cvoček.

Jakou šířku látky volit vzhledem ke způsobu zavěšení a stylu řasení:

způsob řasení

skutečná velikost záclony či závěsu
− násobek zakrývaného prostoru

hladký tunýlek

1,5x až 2x

řasení/ lemovka

2,5x

tužkové sklady

2,5x (s lemovkou širokou 7,5 cm)

našívané háčky a očka

1,5x až 2x (s rozestupy 10 až 15 cm)

trojité sámky nebo pohárové sklady

2,5x

kazetové sklady

3x


Foto Shutterstock