V létě je mnoho příležitostí k tomu shodit boty a vyšlápnout si po trávě nebo lesní cestě jen tak, s odhalenými chodidly. V domácím prostředí ale i během teplých měsíců trávíme spoustu času. Proč třeba při čištění zubů nebo sledování televize zároveň nestimulovat chodidla? S pomocí senzorického koberce nohy promasírujete, prokrvíte a přispějete k jejich zdravému vývoji, což je důležité zvlášť u těch nejmenších. A právě děti vám jistě s výrobou koberce pomohou a přidají vlastní nápady.

Dopřejte nohám volnost

V pevných a neohebných botách, které svírají prsty a deformují chodidla, nohy trpí a jejich užívání přináší časem různé zdravotní problémy. Na trhu je mnoho stimulačních pomůcek, které pomohou nohy uvolnit, působí preventivně i léčebně na plochá chodidla nebo vpadlé kotníky. Svůj zdravotní stav a užití vhodných pomůcek však raději konzultujte s lékařem.

Snažte se nohám dát co největší svobodu, ať už nošením měkčí a poddajnější obuvi, nebo chůzí na boso při každé příležitosti. Odměnou vám budou nejen příjemné pocity při kontaktu chodidel s nerovným povrchem, posílíte také krevní oběh, celkový rovnovážný systém i klenbu chodidla. Kromě toho vaše nohy ocení masážní a balanční pomůcky. Ty se dají samozřejmě zakoupit, nejčastěji se využívají různé akupresurní podložky a míčky. Nebo si doma vyrobte vlastní masážní salón pro nožky z kousku koberce a pár běžných předmětů.

Senzorický koberec vlastní výroby

Kobereček vhodný pro bosou chůzi si zvládnete vyrobit sami, jen s pomocí několika věcí, které máte doma, případně jsou snadno k sehnání. Základem je samozřejmě kusový koberec nebo rohožka, stejně dobře poslouží i zbytky metrážových koberců. Promyslete, jak zajistíte koberec, aby neklouzal a držel co nejpevněji na podlaze. Dál si připravte různé předměty, které na koberec připevníte. Snažte se najít zastoupení pro co nejvíce rozmanitých povrchů, tvarů, volte předměty na omak různě drsné, s různou pocitovou teplotou.

Mohou to být kusy provazu, dřevěné tyčky, vařečky, kousky dřeva, korkové zátky od vína, poloviny tenisových míčků, dřívka od nanuků, poloviny dřevěných kolíčků na prádlo, nasbírané oblázky, větší dřevěné korálky, houbičky na nádobí, zvířátka z pěnové hmoty, stará kousátka pro miminka, víčka od plastových lahví, knoflíky, vlněné kuličky a mnoho dalších věcí, které vás napadnou. Osazení koberečku vždy promyslete vzhledem k věku nejmladšího člena domácnosti, i dobře připevněná součást koberce může časem odpadnout a drobné předměty by mohlo malé dítě vdechnout nebo spolknout. Dbejte také na to, aby použité součástky byly trvanlivého charakteru, tedy nic co se snadno rozbije, praskne a ohrozí uživatele ostrými hranami.

Kobereček pro zdravé nohy

Všechny vybrané kousky poskládejte na koberec, abyste si vytvořili představu o tom, jak bude výsledné dílo vypadat. S rozmístěním a celkovým výtvarným ztvárněním vám jistě pomohou i děti. Ještě před připevněním proveďte zkoušku a po koberci se projděte, jestli na něm není nic, co by vám vyloženě vadilo. Poté všechny součásti vznikajícího koberce přilepte na zvolené místo pomocí tavné pistole, odolného lepidla, případně pevně přišijte. Časem si takových koberečků zvládnete pořídit i více a vytvoříte celou stezku pro bosá chodidla, eventuálně je rozmístíte na strategická místa v domácnosti, kde budou k užitku nejen dětem, ale i dospělým.