Zdroje: living.iprima.cz, www.smoothcooking.cz

Žehlení a další domácí kratochvíle

Ne všichni se shodneme, že žehlení je relax u puštěné televize. Je to samozřejmě otázkou preferencí, ale také množství oblečení, jeho velikosti a nejen toho. Umíte si prádlo na žehlení dobře připravit?

Žehlení je dnes díky různým technickým výdobytkům, jako je třeba napařovací žehlicí stanice, na docela jiné úrovni, ale pokud máte klasikou žehličku s napařováním a rosením, pak se vám může hodit několik osvědčených tipů. Takové žehličky rozhodně nepatří do starého železa. Aby vám šla práce od ruky, určitě je dobré věnovat péči každému kroku před samotným žehlením.

Nachystejte si všechno na snadné žehlení

Začněte tím, že prádlo hezky pověsíte i složíte po sundání ze šňůry. U některých velkých kusů oblečení, které později vyžadují precizní vyžehlení, jako například košile, je někdy problém pověsit je tak, aby nezabíraly příliš mnoho místa, a přitom pěkně uschly. Použijte plastové ramínko. Košile se na něm docela pěně vyvěsí a zaberou tak minimum místa.

Jak pomůže při žehlení alobal?

Jak použít alobal při žehlení? Určitě vás to hned trkne. Není to žádná závratný objev, a přece alobal pomůže, i když samozřejmě kvalitní žehlicí prkna jsou dnes již vybavena potahem z materiálu, který dobře odráží teplo. Určitě je ale možné žehlicí prkno vylepšit také alobalem. Přesně jak uvádí toto video. Teplo se bude od alobalu odrážet a prkno bude hřát prádlo i odspodu.

Zdroj: Youtube

Jak jinak prádlo na žehlení připravit?

Pokud možno prádlo nepřesušujte, a pokud je velmi suché, ještě před žehlením si jej smáčejte kropítkem nebo rozprašovačem. Především se to hodí u tkanin, které jsou lněné a bavlněné. Dejte si pozor na žehlení různých moderních směsek materiálů, které nesnesou vysokou teplotu.

Nutno dodat, že se prodávají i rozprašovače s různými vůněmi. Tyto ruční spreje napomáhají žehlení a zanechávají velmi intenzivní květinovou vůni, některé také obsahují škrob.

Pokud nepoužíváte aviváž do prádla, pak vězte, že i ta výrazně usnadňuje žehlení. Můžete však použít i jiné změkčovače prádla, jako je například obyčejný ocet.

Docela jinou kategorií jsou svetry, které by se vůbec žehlit, ale ani věšet neměly. U těchto je veliký rozdíl v materiálech. Pokud jsou přírodní s obsahem vlny či kašmíru, rozhodně je neperte v běžném prostředku, který by vlnu zplstnatěl. Perte ve speciálním prášku, nemáte-li jej, použijte šampon na vlasy. Svetry sušte na rovné ploše, například na rozloženém ručníku na stole a podobně.

Související články