Zdroje: 5555 rad pro šikovné hospodyňky, Jiří Bílek, SBN, 978-80-7388-641-7, living.iprima.cz

Žehlení jako po másle

Je žehlení otrava, nebo čas, kdy můžeme vypnout hlavu a odreagovat se? Jako všechny domácí práce, i žehlení se dá udělat dobře nebo špatně. K dobrému výsledku vám může pomoci nejen správný způsob žehlení, ale také několik fíglů, které je určitě dobré znát.

To, že žehlení není jen ženská práce, jak se někteří mylně domnívají, dokazuje také pan šéf a majitel v následujícím příspěvku.

Podívejte, jak krásně a docela rychle umí vyžehlit košili zakladatel firmy Krispol Store pan Kristian Polívka:

Zdroj: Youtube

Triky na prádlo i žehlení

Základem je prádlo nepřesušit. I když se to může zdát někomu poněkud zvláštní, maličko navlhlé prádlo se žehlí o poznání lépe. Při žehlení se dosuší a tato vláha zcela nahradí napařování či kropení, zvláště u lněného a velmi pomačkaného oblečení.

Kropení či napařování prádla je docela známá věc. Nezapomeňte, že kropením můžete oblečení i přiškrobit, aby lépe drželo fazonu. Do kropítka nebo spreje přidejte nejen škrob, ale také špetku soli, díky níž se nebude oblečení lepit k prknu.

Skvělé jsou i různé rozprašovače s parfémovanou vodou, které také krásně provoní oblečení bez použití aviváže. Pokud možno, pokropte si prádlo o několik minut až hodinu dopředu, bude se vám lépe žehlit.

Samozřejmostí je regulace teploty podle materiálu. Především syntetické látky a obrázky či výšivky je nutné žehlit na nízkou teplotu, případně přes hedvábný papír, který můžete nahradit také pečicím papírem. Nízká teplota je však základ.

Aby vám šla práce rychleji, vytřiďte si prádlo podle materiálu, respektive teploty žehličky, ať ji nemusíte často měnit.

Na nejvyšší možnou teplotu a dobré vyžehlení dbejte u dětského oblečení, utěrek, ručníků či kapesníků nebo ložního prádla. Díky vysoké teplotě je žehlení likvidační pro různé bakterie a mikroorganizmy.

Aby se teplo odráželo od prkna a žehlení bylo snazší, můžete vyložit žehlicí plochu alobalem, nicméně moderní prkna mají již teflonový žehlící potah, který funguje podobně.

Z rubové strany žehlíme nejen obrázky na tričkách, ale také samet, vlnu nebo flauš.

Abyste mohli vyžehlit i ramena kabátů či bund, vycpěte je polštářem a přežehlete.

Žehlené oblečení by se mělo ideálně oblékat až druhý den. Případné nedostatky se vyvěsí a vlákna budou mít možnost vrátit se do původního stavu.

Související články