Rostlinky v květináči oživí strohou kancelář, zútulní obytný prostor i prázdný balkón. Jestli na ně nemáte místo, existuje ještě jiné řešení. Zaplňte zelení kolmé stěny, nestačíte se divit, jak moc taková kaskádová zahrada přispěje k pohodě všech, kdo dané prostory obývají.

Zahrada na stěně

Vertikální zahradu tvoří rostliny, které jsou umístěny na kolmé stěně. Takový rostlinný vodopád lze realizovat na jakékoli stěně, můžete ho umístit kamkoli vás napadne, ať už v interiéru či exteriéru. Dají se do nich zakomponovat rostliny, které převisají, jiné kterou rostou nahoru i druhy plazivé. Je jen na vás, zda to budou druhy užitkové nebo poslouží pouze pro potěchu oka.

Vytvořte si třeba vertikální záhonek na balkóně, kde na vás z horních pater budou vystrkovat své plody jahody, nasbíráte si čerstvá rajčata nebo borůvky a svěží bylinky budete mít vždy po ruce. Zastoupení rostlinných druhů můžete přitom snadno během roku obměňovat. Nové využití najde i opuštěná stěna v obýváku či předsíni. Vy tím získáte nejen překrásný živý obraz, ale zároveň osvěžíte vzduch v místnosti a zpříjemníte si pobyt doma. Možností je nepřeberně, realizace je jednoduchá a výsledek praktický a krásný.

Do bytu i kanceláře

Kromě toho, že vertikální zahrada působí vysoce esteticky, má její pořízení i řadu dalších výhod. Rostliny pročišťují a zvlhčují vzduch, zbavují ho nečistot, snižují například obsah oxidu uhličitého, klesá i celkový objem prachových částic obsažených ve vzduchu a to až o 20 %. Skvělé jsou pro byty a kanceláře v městské zástavbě, ochlazují a osvěžují přehřáté prostory a absorbují hluk. Prostředí plné zeleně také zlepšuje schopnost soustředění, zvyšuje kreativitu a celkový pracovní výkon. I proto jsou vertikální zahrady velkým trendem v architektuře i interiérovém designu. Kromě toho příznivě ovlivňují zdraví. Jestli se cítíte často unavení a nesoustředění, bolí vás hlava a trápí pocity sucha a bolesti v krku, může být pro vás místnost plná květin tím pravým řešením. Vertikální zahrada je řešením i pro ty, kteří mají k dispozici jen málo prostoru a přece se touží obklopit zelení.

Vlastní úroda na dosah

Nejčastěji se vertikální zahrada zakládá na volné zdi, ale rostlinkám se bude dobře dařit i na záhoncích vytvořených z postavených palet nebo na textilních závěsech. Zřízení vertikálních záhonů není nic složitého, můžete ho svěřit profesionální firmě nebo si vše vybudovat svépomocí. Už na začátku si musíte rozhodnout, zda budete rostliny pěstovat klasicky v substrátu nebo zvolíte možnost hydroponie.

  • Klasické pěstování v substrátu není třeba dlouho představovat. Do připravené konstrukce prostě umístíte květináče nebo truhlíky, dobře poslouží i nádobky vyrobené ze starých plastových lahví nebo kelímků. Záleží na tom, jak prostorově náročné rostliny chcete pěstovat. U větších stěn zvažte instalaci automatické technologie zavlažování nebo alespoň samozavlažovacích truhlíků. Rostliny lze pěstovat také hydroponicky, tedy v živném roztoku.
  • Hydroponie se dá v domácích podmínkách využívat nejen pro okrasné rostliny, ale i pro pěstování ovoce a zeleniny. Jestli nemáte v tomto oboru zkušenosti, konzultujte raději konstrukci takové vertikální zahrady s odborníky.