Silně aromatické pochutiny jako cibule, česnek nebo šalotka mohou rozlinout po lednici nepříjemný odér, kterým načichnou i další potraviny zde uložené. Kromě toho v chladu rychle měknou a gumovatí, česnek může dokonce vyklíčit. V prostředí lednice měkne i čerstvý zázvor, což vás může vzhledem k jeho vyšší ceně obzvlášť zamrzet. Všem zmíněným potravinám bude lépe v tmavé a suché spíži, ovšem pozor, nikdy je nenechávejte v igelitových sáčcích!

(Zdroj: https://www.prostreno.cz/, leden 2018)

Ač to může znít podivně, do lednice nepatří ani rajčata a papriky. Je to tím, že je většinou nekoupíme ve stadiu plné zralosti a ještě potřebují trochu dozrát, aby rozvinuly svou bohatou chuť. Při nižších teplotách ale nedozraje žádný plod. Rajčata budou stále tvrdá a světlá, jejich chuť mdlá a málo sladká. Necháme je proto dojít při pokojové teplotě a do lednice umístíme jen změklé, přezrálé kusy.

Zcela největší chyby se dopustíte, pokud do chladničky uložíte brambory. V chladném prostředí zesládnou a jejich chuť se zcela znehodnotí. Pokud pro ně nemáme sklep, sladujeme je v tmavé a suché spíži, kde se drží nižší teplota než pokojová. Podobně naložíme i s batáty, dýněmi, cuketami a lilky.

Do lednice je naopak potřeba uložit listovou a košťálovou zeleninu, která k zachování chuti a křehkosti potřebuje chlad a vlhkost. Patří sem různé saláty, květák, brokolice i ředkvičky.

(Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/, duben 2020)

Tip: Ledový salát vydrží déle čerstvý a křupavý, pokud jeho listy rozeberete a ponoříte do plastové či skleněné krabičky s vodou.

A jak je to s ovocem? Zde se můžeme řídit jednoduchým pravidlem: zralé sezónní ovoce podléhající zkáze uskladníme v lednici, zatímco exotické plody necháme takzvaně dojít při pokojové teplotě. Pozor dejte zvláště u avokáda, manga, ananasu a banánů - tyto plody se k nám dováží nezralé a v lednici vám nikdy nezměknou. Pokud je nakrojíte v nezralém stavu, k procesu zrání je už nic nepřiměje, dříve se zkazí než dozrají a budete je moci vyhodit.