Příčin žloutnutí listů může být hned několik. Od nevyhovující zálivky až po málo výživnou půdu. Dobrá zpráva je, že každá příčina se dá vysledovat, minimalizovat a květinu zachráníte.

Co většinou rostlinkám chybí nebo přebývá a jak potíže vyřešit, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Jednou z příčin, proč pokojovým rostlinám žloutnou listy, může být příliš velkorysá zálivka. Možná namítnete, že je zaléváte stále stejně. A právě v tom může být zádrhel. Rostlinky mají v zimě, kdy na ně tolik nesvítí sluníčko a je chladněji, co se zálivky týká, jiné potřeby.

Jako první pomoc proti žloutnutí listů je tak ubrání množství zálivky a její četnost. Dobré je zalévat pokojovky, když mají substrát suchý, což si ověříte jednoduchým pokusem. Jednoduše zapíchněte prst alespoň do poloviny hloubky květináče. Pokud se jedná o větší rostlinu, nic nepokazíte, když si pořídíte vlhkoměr. Je-li potřeba zálivka, dejte pozor, abyste nezalévali příliš studenou vodou. Nechte vodu na květiny odstát a zalévejte tou s pokojovou teplotou.

V zimě pokojovky nehnojte

V zimě mají pokojové rostliny tendenci se podobat medvědům a ukládat se ke spánku, tedy alespoň v přeneseném slova smyslu. I pro pokojovky je zima čas, kdy příliš nerostou a nabírají sílu na jaro. Proto upravte i hnojení. Během zimy rostlinky nepotřebují živiny skoro vůbec, není tedy nutné je přihnojovat. Naopak je dost možné, že byste vytrvalým hnojením mohli rostlinkám popálit kořeny a dočkat se tak větší škody než užitku.

Počkejte na jaro

Pokud vás napadne využít jako léčebnou metodu proti žlutým listům přesazení rostliny, v zimním období na to rovnou zapomeňte. Uškodili byste jí tím ještě víc. Raději se poohlédněte po vhodném místě, kam rostlinku přesunout.

Žluté listy mohou být způsobeny i nedostatkem světla. V zimě tedy pokojovky můžete dát na okenní parapet, ovšem dejte pozor, aby se listy nedotýkaly ledových okenních tabulí.

Zbavte se škůdců

Bohužel vlhko a zima nahrávají některým škůdcům a ti jsou jednou z nejčastějších příčin žloutnutí listů a chřadnutí květiny. Zkontrolujte listy hlavně zespodu, jestli na nich neobjevíte nezvané hosty. V případě pozitivní odpovědi rostlinky vezměte do koupelny a listy opláchněte insekticidním mýdlem.

Vítězný vavřín

Zkusili jste pohlídat všechny aspekty související s pěstováním pokojovek a stejně se objevují nové žluté listy? Dopřejte jim zálivku se životabudičem. Udělejte svým rostlinkám ozdravný odvar z bobkového listu. Vezměte pět listů bobkového listu, vložte do čisté zavařovací sklenice, zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Takto připraveným hnojivem zalévejte rostlinky jednou za čtrnáct dní a brzy uvidíte změnu.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, chalupari-zahradkari.cz, www.idnes.cz, chalupari-zahradkari.cz