1) Velikonoční košíky mají zvláštní symboliku

Pletené nádoby na vajíčka nebo pamlsky mají být symbolem připomínajícím ptačí hnízda a nový život, a to zvláště, když jsou naplněné až po okraj vajíčky.

2) Pojídání šunky má důvod

V historii bylo, po masopustu, prvním jídlem jehněčí, jelikož Velikonoce mají kořeny v židovském svátku Pesach. V dnešní době se však na mnoha hostinách objevuje, místo jehněčího, šunka, a to kvůli snadnějšímu načasování podávání pokrmu.

3) Velikonoční lilie mají krátkou tradici

Tyto krásné květy pochází z Japonska a do Anglie se dostaly koncem 18. století. Zbytek světa se tohoto trendu chytil až po první světové válce. Přechod od spících cibulek k jemným květům symbolizuje lásku, naději a znovuzrození, což jsou tři důležitá témata velikonočních svátků.

4) Velikonoční oblečení má svůj smysl

Stará pověra říká, že pokud si na Velikonoce obléknete nové oblečení, budete mít po zbytek roku štěstí. Tato tradice se stala základem moderního velikonočního průvodu a festivalu velikonočních čepic v New Yorku s názvem Easter Parade and Bonnet Festival, kdy mají lidé na hlavách bohatě zdobené klobouky, od těch nádherných, až po ty obskurní.

5) Velikonoční vajíčka se objevují už dávno před Velikonocemi

Existují důkazy, že tradice velikonočních vajíček pochází ze středověké Evropy a křesťané ve skutečnosti nemuseli být těmi, kdo tradici s vajíčky založili. V mnoha kulturách po celém světě jsou totiž vajíčka symbolem plodnosti a znovuzrození.

6) Německé a anglické Velikonoce jsou pojmenovány po bohyni jménem Ostara

Ostara je germánská bohyně jara. Z jejího jména pravděpodobně vznikly názvy Easter (pro Velikonoce v angličtině) a Ostern (pro německé Velikonoce). Předpokládá se, že posvátnými symboly této bohyně byli zajíc a vejce, proto se ve velikonoční symbolice také objevují na významném místě.

7) Vejce se barví kvůli Ježíši Kristovi

Konkrétní důvod vzniku tradice barvení vajíček neexistuje, ale jedna z teorií říká, že v pravoslavných a východních katolických církvích se vejce barvila na červeno, jako symbol krve Ježíše Krista. Poté se tato vajíčka požehnala a rozdala věřícím.

8) Se zajíčkem přišlo Německo

Myšlenka velikonočního zajíčka, který roznáší sladkosti a vajíčka, vznikla v Německu ve středověku, přičemž první písemná zmínka o této tradici pochází z 16. století.

9) Čokoládový zajíček přichází nejprve o uši

Zajímavým faktem je, že jen hrstka lidí začíná při jedení velikonočního zajíčka nohama nebo ocáskem. Více než polovina lidí si ráda pochutná nejprve na uších.

10) Preclíky jsou s Velikonocemi spojeny díky víře

Preclíky jsou navrženy a upečeny tak, že mají mnoho zákrut, které připomínají zkřížené ruce při modlitbě. Proto byly v minulosti preclíky jednou z hlavních velikonočních pochoutek, kterou dnes vytlačují spíše sladké dobroty.

11) Hořká čokoláda není vítaná

Díky několika anketám bylo zjištěno, že jak děti, tak dospělí, dávají, co se týče velikonočních dobrot, přednost mléčné čokoládě před hořkou.

12) Největší čokoládové vejce na světě bylo vyrobeno v Itálii

Největší vejce, vyrobené z kvalitní čokolády, bylo stvořeno v Itálii, v dubnu 2011. Vejce bylo vysoké cca 10 m a vážilo 7, 2 tuny. Ve svém nejširším bodě mělo vejce cca 20 m.

13) Říkanky jsou důležité nejen pro koledu

Je dávným zvykem, že chlapci chodí o Velikonočním pondělí za děvčaty na koledu s básničkou, aby získali tolik vytoužené velikonoční vajíčko a vyšlehali dívky, aby kvetly a byly zdravé.Hodně lidí si už ale neuvědomuje, že velikonoční básničky a říkanky slouží také jako symboly, které připomínají existenci Ježíše Krista a skutečný význam Velikonoc.