1. Zapomeňte na majonézu

Kečup, majonéza a kupované salátové dresinky sice přidají jídlu trochu chuti, ale hlavně hodně zbytečné energie a aditiv. Pokud vám brambory nebo jiné přílohy bez omáček nechutnají, s každým chodem alespoň snižujte množství. Uvidíte, že si nakonec jídlo vychutnáte i bez dochucení plného kalorií, nezdravých tuků a cukrů. Vystačíte si třeba s tmavým nebo světlým balzamikovým octem.

2. Škrtněte z pitného režimu slazené nápoje

Sladké limonády a džusy často stojí za nenápadným přibíráním na váze. Pozor si dávejte i na energetické drinky, alkohol, doslazované smoothies a kupované kávové nápoje. Ideálně se vyhněte všem tekutým kaloriím. Raději se vzdejte také slazení kávy a čaje. Uvidíte, že si brzy vychutnáte své oblíbené nápoje i bez přidaného cukru – a možná ještě lépe.

3. Připravujte si jídlo doma

Při návštěvě hospod, restaurací a podniků s rychlým občerstvením nikdy nevíte, co přesně jídlo obsahuje, kolik do něj kuchař nasypal cukru, soli a mouky, a jaké množství kalorií ukrývá. Dokonce i pokrmy, které vypadají na první pohled zdravě, mohou obsahovat skryté tuky a cukry. Domácí přípravou jídel získáte nad složením daleko lepší kontrolu.

4. Používejte menší talíře

Jídlo servírované na velkých talířích vás může nutit se přejídat. Naopak menší talíř patří mezi jednoduché a účinné triky, které vám pomohou udržet velikost porcí na uzdě. Podle zahraniční studie zkonzumují lidé používající větší talíře o 45 % více jídla než ti, kteří použijí menší talíř.

5. Dopřávejte si spoustu zeleniny

Máte neustálé pocity hladu a nejraději byste si téměř po každém jídle přidali další nášup? Doplňte svůj oběd i večeři větším množstvím čerstvé či tepelně upravené zeleniny. Obsahuje spoustu vlákniny, vody, vitaminů a minerálních látek, ale zato naprosté minimum kalorií. Skvěle fungují třeba listové saláty, paprika, okurka, cuketa, rajče nebo brokolice.

6. Vypijte před jídlem sklenici vody

Žaludek úspěšně zaplníte velkou sklenicí vody, kterou vypijete těsně před jídlem. Díky ní se budete cítit rychleji sytí. Ve výsledku přijmete mnohem méně kalorií, než kdybyste se před jídlem nenapili.

7. Vychutnejte si nízkokalorický předkrm

Dalším způsobem, jak zaplnit žaludek a nepřijmout stovky kalorií navíc, je zdravý předkrm. Lehká nezahuštěná polévka ani salát vám příliš kalorií nepřidají. Navíc díky těmto dobrotám před hlavním chodem můžete zabránit následnému přejídání. Budete mít radost z dobrého jídla a zároveň se zasytíte na delší dobu.

8. Jezte pomalu

Pokud jídlo pořádně rozžvýkáte, než ho spolknete, budete se cítit dříve plní a sníte i méně kalorií. Vyhněte se tedy hltání a konzumaci jídla ve spěchu.

9. Nenechte se rozptylovat

Obrovskou roli hraje také prostředí, ve kterém jíte. Najděte si klidné místo, vypněte televizi i počítač, položte telefon a knížku si odložte na později. Nenechte se ničím rozptylovat a užívejte si vědomě každé sousto. Pokud vás při jídle cokoliv vyruší, roste pravděpodobnost, že se přejíte.

10. Nabírejte sousta druhou rukou

Čím pomaleji jíte, tím dříve váš mozek zaznamená, že je žaludek plný. Máte-li problém s hltáním, začněte ke krájení používat nedominantní ruku – praváci levou, leváci pravou. Díky tomuto triku se při jídle značně zpomalíte a sníte tak i méně kalorií.

11. Navyšte podíl bílkovin

Jestliže chcete zhubnout, nebo si jen udržet zdravou váhu, připravujte si pokrmy s dostatečným množstvím kvalitních bílkovin. Proteinová jídla vás na rozdíl od těch vysoce sacharidových zasytí mnohem rychleji a na delší dobu. Pocit plnosti vám také zabrání v přejídání a uzobávání sladkostí během dne.

12. Vařte zdravým způsobem

Velký význam má i samotná příprava jídel. Kalorie udržíte pod kontrolou dušením, vařením v páře nebo grilováním v troubě. Naopak smažení na vrstvě tuku patří mezi nevhodné kuchyňské úpravy, které jen zbytečně zvyšují kalorickou hodnotu jídla.

13. Čtěte etikety

Celkový energetický příjem můžete snadno kontrolovat díky etiketám, které najdete na všech trvanlivých i chlazených potravinách. Hledejte nejen informaci o množství kalorií, ale také o obsahu cukrů a tuků.

14. Nejezte kůži z pečených a grilovaných mas

Milujete křupavou kůži na čerstvě upečeném kuřeti? V případě, že chcete snížit příjem kalorií, raději si ji příště odpusťte. S jedním kuřecím prsem můžete zkonzumovat asi o 50 kalorií více jen kvůli malému množství opečené kůže. Pokud ji před jídlem stáhnete, přebytečné kalorie si udržíte daleko od těla.

15. Prospěte se

Unavení lidé cítí častěji hlad a mají tendenci jíst během dne vysoce kalorické potraviny. Pokud se chcete vyhnout přibírání na váze, dopřávejte si dostatečně dlouhý a hluboký spánek. Cítíte-li velkou únavu i během dne, nestyďte se zařadit krátkou relaxaci, která vám dobije baterky.

Trocha motivace na závěr

Hubnutí a přeměna životního stylu na zdravý představuje obrovskou výzvu. Vyžaduje čas, trpělivost a odhodlání. S pomocí těchto tipů snadno snížíte svůj energetický příjem. Shazování kil tak půjde lépe a rychleji.

Nejste tip „sólového hráče"? Přizvěte k hubnutí parťáka v podobě rodinného příslušníka, kamaráda nebo dobrého výživového poradce.