Co je to OSB deska a jaké má vlastnosti?

OSB je zkratka z anglického oriented strand board (deska složená z dřevěných třísek). OSB desky jsou vícevrstvé desky, které jsou vyráběny z dlouhých, tenkých třísek předem určeného tvaru a tloušťky. Velké, ploché třísky jsou uspořádány v podélném směru. Ohebnost těchto desek je díky těmto dlouhým a tenkým třískám větší než u běžných lisovaných dřevotřískových desek. Lepení a struktura třísek dodává OSB desce její charakteristický vzhled.

Výhodou OSB desek je jejich tvarová stálost, pevnost v tlaku i tahu, ohebnost a voděodolnost. Snadno si je upravíte podle svých potřeb, vybírat můžete z mnoha formátů a vaše peněženka nákup desek skoro nepocítí.

Na co se OSB desky nejčastěji používají?

OSB desky se nejčastěji používají jako stavební desky při stavbě domu a to především u dřevostaveb. Tento materiál využijete také jako podklad pro zateplení, při rekonstrukci půdních prostor a v interiéru z desek postavíte nové stěny a podlahy. Při pokládce podlahy se OSB desky používají na vyrovnání podkladu. Aplikuje se přitom rošt osazený OSB deskami. Z OSB desek je také možné vyrobit konečný podlahový povrch. Pokud ale máte raději klasické dřevo a jeho typický vzhled, na pokládku podlahy použijte podlahové palubky.

Nejen z palet, ale také z OSB desek se dá vyrobit originální nábytek do obýváku nebo dětského pokoje. Stejně tak se desky neztratí ani na vaší zahradě. Využití pro ně najdete při stavbě zahradního domku nebo zbrusu nové boudy pro vašeho čtyřnohého hlídače.

Jak se povrch OSB desky upravuje?

OSB desky se prodávají v surovém stavu a většinou bez povrchové úpravy. V sortimentu najdete i desky, které mají vyfrézovanou drážku. Ta pomáhá dobře napojit desky při stavbě stěn nebo při pokládce podlahy.

Pokud využíváte desky pro výrobu podlahy, zahradního domku nebo nábytku, doporučujeme zbrousit povrch bruskou a natřít ochranným lakem na dřevo, poté lze upravit desku do požadovaného barevného odstínu.

Na OSB desky, které použijete ke stavbě stěn, je také možné dát přetiratelnou tapetu. Pokud použijete desky na stavbu stěny, můžete na ně nanést stěrku a omítnout tak, jako klasickou zeď.

Co ještě budete k práci s OSB deskou potřebovat?

V závislosti na tom, kam budete desky dávat a co z OSB desek budete stavět, se vám k práci budou hodit pomocníci. Mějte po ruce přímočarou pilu na řezání, kotoučovou brusku, izolaci, dřevo na podlahové rošty, aku šroubovák a spojovací materiál, ať vám všechno pěkně drží pohromadě.