1) Ořechy jsou obecně prospěšné

Začněme zeširoka. Ořechy obecně, tedy zdaleka ne jen mandle, bychom měli jíst pravidelně – nejlépe denně. Ořechy si můžete přidat ke svačině do jogurtu nebo večer do salátu. Ořechy obsahují spoustu prospěšných látek – vitamíny, minerály a pro tělo prospěšné mastné kyseliny (konkrétní obsah živin v případě mandlí naleznete níže).

Ořechů byste rozhodně neměli spořádat nadměrné množství a nemělo by jít o oblíbené pražené a solené pochoutky. Ořechy jsou prospěšné především v přirozeném stavu – jedna hrst denně vás zasytí a pro tělo bude nejvíce prospěšná. Pokud součástí této pravidelné dávky budou i mandle, neuděláte chybu.

2) Mandle jsou bohaté na některé vitamíny a minerály

Mandlové ořechy jsou bohaté především na následující minerály a vitamíny:

  • vitamín E
  • mangan
  • hořčík
  • vitamín B2

Kromě toho můžeme zmínit vysoký obsah vlákniny, mědi a fosforu. Neznamená to, že konzumace mandlí sama o sobě je výjimečně zdraví prospěšná. Mandle ale svým unikátním složením přispívají k rozmanitému a vyváženému jídelníčku.

3) Vhodná kombinace tuků a bílkovin

Ořechy se do redukční diety doporučují z toho důvodu, že se skládají z velké části z bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Naopak obsahují jen minimum sacharidů. Pro v současnosti populární nízkosacharidové diety jsou tak mandle skvělou volbou.

Díky vysokému obsahu proteinů pomohou i přes redukční dietu ořechy udržet svalstvo. Vysoký obsah tuků pak pomůže zasytit.

Pozor ale na to, že ořechy jsou poměrně kalorické. V případě přejídání ořechy tedy může kromě jiných komplikací nastat efekt opačný, a to přibírání na váze. Jak již tedy bylo zmíněno, s dávkováním se mějte na pozoru.

4) Mandle jsou bohaté na antioxidanty

Že jsou mandle zdraví prospěšnou potravinou, je známé již po staletí. V některých státech se dodnes pravidelná konzumace určitých druhů mandlí doporučuje například jako prevence proti vzniku rakoviny. Pro maximalizaci těchto účinků se doporučuje konzumovat mandle celé – tedy se slupkou. Mandle pak mohou mít pozitivní benefit na vaši pokožku, pomohou odbourat stres, sníží riziko vzniku některých nemocí a prodlouží život.

5) Optimalizace hladiny cholesterolu

Díky svému složení má konzumace mandlí příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Klesá hladina cholesterolu „nežádoucího“ a naopak vzrůstá hladina cholesterolu „hodného“. Díky tomu při dlouhodobé konzumaci výrazně klesá riziko kardiovaskulárních chorob.

Nic ale není zadarmo, a pokud nezdravý jídelníček plný smažených pokrmů doplníte hrstí mandlí, kýžený efekt se pravděpodobně nedostaví. Pokud si se sestavením správného jídelníčku nevíte rady, dejte na rady odborníků. V dnešní době jsou například při redukci hmotnosti velice populární keto diety, jejichž jsou právě i ořechy součástí.