Stanovení rozpočtu na rekonstrukci koupelny

Než začnete, měli byste si rozmyslet, co od výsledku očekáváte a jakými finančními prostředky disponujete. Jednou ze zásadních položek rozpočtu je stanovení rozsahu modernizace koupelny, zda budete chtít částečnou či kompletní rekonstrukci. Jinak řečeno, co uděláte s bytovým jádrem.

Prostor mezi umakartovou stěnou a panelem totiž většinou ukrývá nevyužité místo. Vybouráním panelákového jádra získáte cenné centimetry navíc, díky čemuž můžete i ve stísněném prostoru úplně změnit dosavadní dispozici koupelny a WC. Klidně by se tam totiž mohla vejít i vaše vysněná infrasauna.

Vybourat bytové jádro či nikoliv?

Likvidace jádra je prašný, časově náročný a finančně nákladný proces. Na druhou stranu jeho odstranění pomůže odhalit případné problémy, jako jsou například zatékání, plíseň, nevyhovující elektroinstalace anebo jiné skryté vady. Z tohoto důvodu je lepší jádro nejprve „obnažit", aby bylo možné zhodnotit současný stav.

Jestliže je jádro v pořádku, nemusí se vybourat celé, stačí jej pouze „opláštit“ sádrokartonem. Pokud vám zatím tento materiál neříká pane, mrkněte na 8 způsobů, jak se sádrokartonem pracovat.

Ale pozor! Některé typy bytových jader nejsou ze statického hlediska na obití sádrokartonem přizpůsobené. Pokud si na vybourání jádra netroufáte nebo chcete ušetřit, pro estetickou změnu si bohatě vystačíte s novým obkladem, voděodolným nástřikem, případně s kvalitní tapetou či fototapetou. Tento způsob se však z hygienického důvodu nedoporučuje.

Co vše naplánovat a promyslet před renovací koupelny?

Před samotnou renovací panelákové koupelny a toalety se vyplatí vybrat nové zařizovací předměty, obklady a dlažbu. Návrh se musí každopádně sladit se sanitárním zařízením a koupelnovým nábytkem i co se týče rozměrů, aby nenastala situace, že se vám do hotové koupelny nevejde nové umyvadlo na desku nebo bezbariérová sprchová zástěna.

Konzultace s odborníky se vyplatí!

Složitější rekonstrukce se vyplatí konzultovat s koupelnovým studiem či stavební firmou, která má zkušenosti s rekonstrukcemi panelákových bytů. Odborníci vám připraví projekt koupelny přesně na míru včetně nových rozvodů elektřiny a vody. U projektu většinou získáte zdarma také 3D vizualizaci, díky níž je možné přesně spočítat potřebné množství obkladů a dlažby.

Odborníci vám rovněž poradí, jaké náležitosti si musíte vyřídit. V prvé řadě musíte mít souhlas majitele domu s rekonstrukcí (tj. společenství vlastníků, družstva nebo obce). Jestliže plánujete bourat bytové jádro bez zásahu do nosné konstrukce panelového domu, stačí vám stavební ohlášení. V opačném případě je nutné obstarat si stavební povolení.

Nastává den D – samotná realizace rekonstrukce

Kompletní přestavba koupelny vyžaduje demontáž bytového jádra, renovaci potrubí, různé stavební úpravy a natažení nového elektrického vedení. Připravte se na to, že vás čeká i několik dní bez funkčního umyvadla a toalety. Hluk a prach je bohužel součástí této fáze, stejně jako odvoz zastaralého vybavení a stavebního odpadu do sběrného dvora.
Elektrikáři se postarají o výměnu starých rozvodů za moderní, bezpečnou elektroinstalaci. Neváhejte využít možnosti posunutí nebo přidání nových elektrických zásuvek, vypínačů, osvětlení či ventilátoru. Nezapomeňte, že hotová elektroinstalace musí z důvodu bezpečnosti projít kontrolou kvalifikovaného revizního technika!

Pro vyzdění koupelny se v dnešní době nejčastěji používají lehčené tvárnice nebo sádrokartonové příčky. Následuje penetrační nátěr a obložení koupelny zvoleným obkladem a dlažbou. Při výměně podlahy v panelovém domě se vyplatí investovat také do zvukové izolace. Pokračuje se zapojením zásuvek, výmalbou, instalací sanitárního vybavení, sprchového setu, koupelnového nábytku a dalšího příslušenství, jako jsou například koše na prádlo nebo zrcadla.