Abychom vám pomohli se začátečnickým chybám úspěšně vyvarovat, připravili jsme pro vás pět rad, se kterými se vám prakticky nemůže stát, že byste šlápli vedle.

1. Vyberte správné místo pro králíkárnu

Může se to zdát jako samozřejmost, králíkárna však zabere docela dost prostoru. Než tedy začnete vybírat vhodnou rasu králíků, ujistěte se, že na ně máte na dvorku dostatek místa. Pokud ano, můžete si králíkárnu vyrobit sami, nebo si ji koupit.

Pro začátečníky je určitě lepší zvolit druhou možnost, díky čemuž získáte jistotu, že je skutečně stabilní a bezpečná. Také je důležité ji umístit na takové místo, kde králíky nebude rušit žádný hluk ani zvýšený pohyb lidí.

2. Zvolte to pravé plemeno

Málokdo chová králíky bez nějakého zjevného účelu. I vy byste si tedy měli ujasnit, co od jejich chovu vlastně očekáváte, a tomu uzpůsobit výběr plemena.

Chcete chutné králičí maso?

Tak to vás určitě budou zajímat plemena, jako je například činčila velká, novozélandský bílý, kalifornský či brojlerový králík. Pokud vám jde spíše o králičí srst, bude pro vás vhodnější spíše angorský králík.

3. Začněte pozvolna

Jak říkával Komenský, nejlepším učitelem jsou zkušenosti, a to samozřejmě platí i pro chov králíků. Určitě se však nevyplácí se do něj vrhat po hlavě, bylo by toho na vás moc, což by vás tak akorát odradilo.

Proto je lepší začít jen s jednou samicí a samcem. Postupně se naučíte se o ně starat a pak také mnohem lépe odhadnete, o kolik králíků svůj chov můžete rozšířit bez toho, aniž byste je jakkoliv zanedbávali.

4. Nepodceňujte očkování

V každém chovu králíků je naprostou nutností očkování proti myxomatóze a králičímu moru. Přenašečem těchto zákeřných chorob bývá bodavý hmyz, který nakazí jednoho z králíků a ten ho pak přenese na ostatní, čímž může způsobit vyhubení celého chovu.

Proto určitě nenechávejte nic náhodě a nechte své králíky naočkovat, a to už ve věku 10 týdnů. Riskovat, že vám kvůli jednomu bodnutí hmyzem umřou všichni králíci, se totiž rozhodně nevyplatí.

5. Věnujte pozornost krmení

Velice důležitou součástí chovu králíků je pochopitelně také správné krmení. Bez něj by se totiž králíci nemohli správě vyvíjet a tudíž by neměli tak kvalitní maso či srst. Kromě zelené píce, tedy čerstvé trávy, která by měla být vždy suchá, aby ji králíci dokázali správně strávit, existuje také možnost využívat speciální krmivo pro králíky.

S jeho pomocí budete mít jistotu, že králíci dostávají všechny živiny, které potřebují v jednotlivých fázích života.