Vysavač na okna - co to je a na co se používá?

Je to třiceticentimetrová stěrka s masivnějším držákem do které výrobci umístili jak baterii, tak nádržku na odpadní vodu. Vysavač dobře sedí v ruce a je lehký - váží necelý kilogram a doslova vás překvapí jeho tichý motor.

Takový čistič oken můžete použít k mytí klasických i střešních oken, zrcadel, sprchových koutů, dlaždic i menších okenních tabulek a parapetů. Skvěle poslouží i jako vysavač vody na všech rovných plochách (rozlitá voda na podlaze, na stole nebo koupelna plná vody po dětském boji ve vaně). S pomocí teleskopické násady snadno umyjete plochy ve vyšších místech.

Jak funguje vysavač na okna

Skleněné plochy předem navlhčíte. Součástí každého vysavače je buď příruční mop, nebo nástřiková láhev s mikrovláknovou stěrkou. Jak do nádoby na mop, tak do nástřikové láhve si namícháte koktejl libovolného čisticího prostředku na okna a vody v poměru 1:1. Pak už jen spustíte vysavač a stěrkou vysáváte vlhkost. Špinavá voda se odsává do nádrže umístěné v rukojeti. Bez kapek a šmouh.

Při vysávání mokrých ploch spustíte vysavač a stěrkou vysáváte do nádrže vodu. Pozor, vysavač nevysaje drobné nečistoty, pouze vodu. Jakmile je nádrž plná, vodu vylejte do výlevky a můžete pracovat dál. Po mytí oken je dobré vysavač rozebrat a sběrnou nádobu spolu s těsnicí hubicí propláchnout vodou a nechat vyschnout, aby se vám v přístroji neusazovaly nečistoty.

Mop nebo nástřiková láhev?

Obojím navlhčíte okna dokonale, ale z ručního mopu může skapávat voda a to je práce navíc. Návlek jak na mop, tak na nástřikovou láhev můžete vyprat v pračce.

Provozní doba baterie

Toto je nejzásadnější parametr pro výběr vysavače oken. Baterie vydrží v rozpětí od 25 – 40 minut a nabíjení baterie trvá 2 - 4 hodiny. Na výběr jsou výrobky s vestavnými nebo externími bateriemi. Záleží tedy jen na počtu oken ve vašem bytě.

Příslušenství a jeho výhody

Buď kroutíte hadr, neustále měníte vodu v kbelíku a leštíte nebo máte stěrku s rozsahem 28 cm a 100 ml sběrnou nádobu. Pokud potřebujete stěrku s menším záběrem, je většinou součástí příslušenství i varianta se 17 centimetrovým rozpětím. Součástí příslušenství je nabíječka na baterii a u některých výrobců také teleskopická tyč. Jestliže víte, že budete čistit plochy ve vyšších místech, doporučujeme do teleskopické tyče investovat, vyplatí se to.

Má vysavač oken nějaké mouchy?

Ano, jedna tady je. Neumyjete s ním rámy oken a žaluzie. Ale tuhle nesnáz musejí zdolávat i ti, kteří myjí okna s kbelíkem v ruce. Takže hadřík, trocha vody a je hotovo.