Někteří z nás se každé ráno vyspí do růžova, ti méně šťastní se cítí ještě rozlámanější než v dobu, kdy do postele uléhali. Komfortní a vydatný spánek, který mnohdy určí směřování celého následujícího dne, dokáže pozitivně ovlivnit výběr kvalitní přikrývky a polštáře. Nabídka na trhu je dostatečně široká, aby dokázala uspokojit individuální potřeby a preference každého nocležníka.

Přikrývka s aloe vera

Někteří výrobci doladili k dokonalosti skvělé vlastnosti precizně zpracovaných polyesterových dutých vláken tím, že je spojili se silou přírody. Do „boje za zdravý spánek“ povolali například aloe veru nebo bambus. „Díky velmi jemné náplni kvalitního dutého vlákna s příměsí aloe vera je přikrývka krásně poddajná, lehká a přitom hřejivá. Stabilitu výplně celoroční přikrývky s gramáží 500 g/m2 zajišťuje praktické prošití v celé její ploše. Výtažky z aloe v podobě mikročástic, které se postupně uvolňují z potahu i náplně, působí pozitivně na pokožku a prohlubují relaxaci během spánku,“ popisuje Alena Samková, ředitelka společnosti Matějovský, tradiční české značky ložního povlečení a bytového textilu. Aloe vera našla uplatnění v textilním průmyslu i díky své přirozené antibakteriální schopnosti. Přírodní původ aktivních látek zaručují vhodné podmínky i pro alergiky, astmatiky a jedince s citlivou pokožkou.

wikipedia.org

Aloe pravá (Aloe vera, syn. Aloe barbadensis) je sukulentní bylina využívaná již po tisíce let jako léčivá rostlina. Gel z aloe se aplikuje zejména zevně na spáleniny, drobnější poranění a odřeniny. Pro domácí použití je nejlepší čerstvý gel z listů. Gel a produkty z něj jsou součástí nepřeberného množství potravinových a lékařských doplňků i kosmetických přípravků. Je oblíbenou bylinou v domácím lékařství a v léčitelství. Pěstuje se také jako pokojová rostlina. Je velmi světlomilná a vyžaduje dobře propustnou půdu, jinak není na pěstování nijak náročná. Zdroj: wikipedia.org

Znáte výhody bambusového vlákna?

Poohlížíte se po opravdu prodyšném materiálu? Pak vsaďte na bambus, který se pyšní ještě lepšími vlastnostmi než len či bavlna a díky své odolnosti nevyžaduje během růstu a zpracování chemické ošetření. Bambusové vlákno má navíc až o 60% vyšší savost než vlákno z bavlny. „Hebké, precizně zpracované bambusové vlákno poskytuje neuvěřitelnou měkkost a jemnost, navíc skvěle absorbuje vlhkost a snadno vyrovnává teplotní rozdíly v každém ročním období. Díky velmi jemné náplni v gramáži 500 g/m2 zajišťuje celoroční přikrývka zdravý a mimořádně pohodlný spánek i alergikům a lidem s citlivou pokožkou,“ přibližuje benefity přírodního materiálu Alena Samková. „Ideální poměr směsi náplně zaručuje uživatelský komfort a zároveň umožňuje čerpat veškeré výhody, které využití bambusových vláken přináší,“ vysvětluje Alena Samková.

wikipedia.org

Bambusem je označováno několik odrůd stálezelených dřevnatých travních porostů. Hojně se vyskytuje v jižní Americe, Střední Africe a také v jižní Asii, kde největší druhy mohou dorůstat délky až 40 metrů. Bambus slouží jako všestranný materiál, který se již tisíce let používá jako stavební a konstrukční materiál, v potravinářství, v zemědělství a také je součástí některých léčiv. Bambusová vlákna jsou oproti bavlně odolnější proti množení bakterií – viskózová 60 %, přírodní o 75 % (způsobeno obsahem látky zvané kun). Příze z bambusových vláken se často používají na ruční pletení. Zdroj: wikipedia.org

Náš tip: Otázku „Jak chci, aby se mi spalo?“ si položte ještě před nákupem. Odpověď se stane vodítkem pro správný výběr ideální přikrývky, která bude splňovat vaše konkrétní požadavky – má být lehká jako pírko, poddajná, nebo naopak bytelnější či snad v prodloužené délce?