Tato, doslova „elektrománie“ neminula ani oblast zahradní techniky. Jako ve všem, se najdou skalní příznivci benzínu, ale také skalní příznivci elektriky nebo akumulátorů. Faktem je, že i v oblasti akumulátorové techniky došlo v poslední době k velikému posunu vpřed a různé předsudky o nízkém výkonu a krátké výdrži baterie jsou hlubokou minulostí. I do oblasti zahradní techniky a řetězových pil začíná silně promlouvat akumulátorová technika, která se svým výkonem plně srovnává nebo dokonce překonává své benzínové protějšky.
Příkladem je značka EGO od tradičních specialistů na akumulátorovou techniku.
V čem vlastně spočívá kouzlo akumulátorové zahradní techniky EGO? To, co je u benzínových strojů palivovou nádrží, je u akumulátorových strojů baterie. Baterie v minulosti nebyly schopny poskytnout dostatek energie na požadovanou dobu provozu. I v této oblasti došlo poslední dobou k velikému posunu a v současnosti je doba chodu akumulátorové sekačky EGO na jedno nabití plně srovnatelné s dobou chodu motorové sekačky na jednu nádrž benzínu.
Díky unikátní „portálové“ konstrukci lithiových baterií EGO, 56V disponují akumulátorové stroje zcela novou úrovní spolehlivého, stabilního a dlouhodobého výkonu, který je nutný ke zvládnutí mnohdy těžkého a hustého travního porostu.
Špičkou na trhu v této oblasti je právě EGO. Zahradní technika EGO poskytuje naprosto srovnatelný výkon s benzínovými motory. Prostě „elektrický výkon“ je okamžitý a stabilní s lepší možností regulace.

Zdroj: Youtube

Spalovací motor je naplněn provozními náplněmi, jako je benzín a motorový olej. Manipulace s těmito ekologicky velmi nebezpečnými látkami je nepříjemná, otravná a často bývá důvodem k poruchám stroje. To u akumulátorových strojů EGO nic takového nehrozí. Prostě nasadíte baterii a sekáte. Čisté a komfortní.
Prý je pořizovací cena akumulátorové techniky vyšší než benzínové. Další mýtus, který již dávno neplatí. Vedle skutečnosti, že pořizovací náklady akumulátorové techniky se v poslední době srovnaly s těmi benzínovými, je AKU technika provozně podstatně levnější než benzínová. Odpadají náklady na palivo, oleje a popř. jiné provozní kapaliny, stejně tak jako odpadají náklady na servis.
Faktem také zůstává, že při provozu je akumulátorová technika bezesporu čistější.
I když dnes i malé spalovací motory v sekačce musí plnit přísné emisní normy EURO 5 a jsou velmi ekologické, má akumulátorová sekačka při sekání prostě nulové emise jak výfukových plynů, tak hluku.
Životnost stroje, v případě benzínových motorů, se udává v počtu motohodin, životnost akumulátorového stroje, resp. baterie se udává v počtu nabíjecích cyklů. Lithium-iontové baterie EGO mají svoji životnost cca 1000 nabíjecích cyklů. To převyšuje běžnou životnost zahradní techniky obecně.
Tolik ke krátkému porovnání klasické benzínové zahradní techniky a nové, moderní akumulátorové techniky EGO. Každý uživatel je jiný a vyhodnotí pozitiva či negativa té, či oné techniky po svém. A to je správné.
Za nás však bod získává akumulátorová zahradní technika EGO. Pohodlné a snadné použití s dlouhými pracovními časy a rychlým nabíjením baterie odpadá nutnost čerpání pohonných hmot na čerpací stanici, jejich případné bezpečné ukládání a technické problémy způsobené nekvalitním palivem. Místo toho získáte možnost pohodlně pracovat bez výfukových plynů a emisí. EGO je navíc skutečně flexibilní. Jedna EGO lithiová baterie 56 V může spolehlivě napájet jakýkoliv stroj z celé šíře nabídky EGO. Ve chvíli, kdy vyzkoušíte v praxi jakýkoliv z AKU strojů EGO, už se nikdy nebudete chtít vrátit zpět k benzínovému stroji.