1. Má nízké pořizovací náklady. „Ať už si pořídíte podlahové vytápění, přímotopy, nebo elektrokotel, cena pořízení elektrického vytápění je proti alternativám opravdu nízká. Například plynový kotel vás přijde na desítky tisíc, další částky zaplatíte za vyvložkování komínu. Elektrokotel stojí již do dvaceti tisíc," uvádí Karolína Jonášová ze společnosti Kalkulator.cz, která se zabývá energetickým poradenstvím. Cenu nákladů si jednoduše spočítáte, k tomu vám pomůže kalkulačka elektřiny.
  2. Je ekologické. Elektrické vytápění neobtěžuje nepříjemným kouřem, to, že se topí nelze nijak poznat. Zejména v zimě se stanete jedněmi z nejoblíbenějších sousedů, neboť nebudete zatěžovat ovzduší nebezpečnými spalinami.
  3. Je všude dostupné. Rozvody elektřiny má každý, není tedy třeba budovat drahé přípojky. Pro elektrokotel či akumulační kamna je třeba disponovat vyšším rezervovaným příkonem, který si může objednat snad každý zákazník.
  4. Obsluha není složitá. Přímotopy uvedete do provozu otočením kolečka, elektrokotel se nastavuje také snadno. Stačí ho spustit a určit intenzitu.
  5. Nevyžaduje údržbu. Elektrické vytápění se zkrátka a dobře spustí a funguje. Není ho třeba pravidelně čistit, kontrolovat, či cokoliv vymetat.
  6. Je snadno regulovatelné. Pomocí termostatu si nastavíte požadovanou teplotu, kterou můžete během dne regulovat. Pokud topení na elektřinu zapojíte do tzv. chytré domácnosti, můžete si teplotu nastavovat snadno na dálku a ušetřit.
  7. Získáte levnější elektřinu. Pokud budete vytápět elektřinou, můžete si za přesně stanovených podmínek objednat tzv. dvoutarifní distribuční sazbu a využívat levnější tarifu. „Pro elektrické vytápění je určena distribuční sazba Elektrické topení D57D, díky které je možné odebírat dvacet hodin v nízkém tarifu, kdy je cena za kilowatthodinu levnější," upozornila Karolína Jonášová.

Abychom byli fér, upozorněme na to, že náklady na vytápění elektřinou výrazně vzrostou, pokud se topí v objektu, který je energeticky neúsporný a není zateplený. Na druhou stranu, v mnoha případech je vytápění na elektřinu tou jedinou možností. Jak zaplatit co nejméně? „Velmi často může spotřebitel ušetřit tím, že si porovná nabídky jiných dodavatelů elektřiny. Dodavatele elektřiny můžeme měnit stejně jako třeba mobilního operátora. Na našem webu www.kalkulator.cz lze jednoduše uvést pár údajů z poslední faktury, jako je spotřeba, využívaný tarif, distribuční sazba, či jistič, a během chvilky se každý dozví, kolik může ušetřit, pokud přejde k jinému dodavateli. Změny dodavatele se není třeba bát, my našim zákazníkům se vším pomůžeme. Ve výsledku lze takto ušetřit několik tisíc ročně. A řekněte, není škoda o ně přijít?" uzavírá Karolína Jonášová.