Jaké příznaky sledovat

Jelikož se psi liší velikostí i tvarem, může být obtížné určit, zda má právě ten váš nadváhu. Když jej budete hladit po boku, měli byste cítit žebra, ale neměla by být viditelná. Když pes tělo protáhne - například při skoku, měla by jít žebra vidět. A když se na svého psa podíváte shora, měli byste před jeho boky vidět zřetelný pas.

Některá mohutnější, svalnatější plemena mohou nadbytečná kila celkem snadno schovat. Přesné zhodnocení hmotnosti a fyzické kondice vašeho psa bude schopen provést váš veterinář, který také určí, zda má pes nadváhu a z jakého důvodu.

Proč má pes nadváhu?

Většina psů má nadváhu kvůli překrmování a dá se snadno pochopit, proč tomu tak je. Při cvičení často dostávají pamlsky jako odměnu a i my si rychle zvykneme na to, jak velkou radost jim odměna udělá.

Raďte se vždy s vaším veterinářem

Poraďte se se svým veterinářem o výživě vhodné ke kontrole hmotnosti.
Před tím, než uděláte jakoukoliv změnu v jídelníčku vašeho čtyřnohého chlupáče, byste se vždy měli poradit s vaším veterinářem. Ten může vašemu zakulacenému mazlíčkovi doporučit dvě jedinečné varianty produktů Hill's vhodných pro kontrolu hmotnosti. Díky více než deset let trvajícímu výzkumu vlivu výživy na funkci buněk jsme dokázali vyvinout speciální vlákninovou směs z ovoce a zeleniny, která aktivuje přirozenou schopnost těla spálit nadměrný tuk.

Pro zdravá zvířata je vhodné krmivo Hill’s Science Plan Perfect Weight. Tyto granule představují chutnou, pokrokovou výživu pro řízení hmotnosti s klinicky prokázanou technologií nejen pro bezpečné a efektivní hubnutí s viditelnými výsledky do 10 týdnů, ale i podporu pro dlouhodobé udržení zdravé a svalové hmoty.

Zvířatům, která potřebují podpořit hubnutí ještě o trochu více, může váš veterinář doporučit krmivo Hill’s Prescription Diet Metabolic. Tato synergická směs surovin přirozeně aktivuje metabolismus zvířat ke spalování přebytečného tuku. Nejenže tato výživa pomohla 88 % domácích mazlíčků zhubnout v domácím prostředí během 2 měsíců, po zhubnutí jim navíc pomáhá vyhnout se opětovnému ztloustnutí. Dále zvířeti napomáhá navodit pocit nasycení a spokojenosti mezi jídly a podporuje vitalitu a holistický přístup ke zdraví.

Obě krmiva naleznete ve variantách vhodných pro plemena všech velikostí - dokonce i pro ta miniaturní s menšími granulemi, které se snadněji koušou.

7 tipů proti nadváze

Nejlépe vám zdravý program krmení vašeho psa s nadváhou pomůže sestavit váš veterinář, ale níže uvádíme 7 tipů, které by vám měly pomoci dosáhnout dobrých výsledků:

  1. TIP: Štěňata by se měla krmit třikrát denně, dospělí psi jen dvakrát. Váš pes může být klidně dva dny bez jídla a nijak mu to neuškodí.
  2. TIP: Pokud svému psovi doplňujete misku, kdykoliv je prázdná, nebo jej krmíte častěji než dvakrát denně, měli byste krmení zredukovat. Správné porce najdete v návodu ke krmení uvedeném na obalu krmiva.
  3. TIP: Váš pes bezesporu miluje jídlo z Vašeho stolu, ale nejedná se o ideální způsob, jak mu zajistit jeho denní přísun kalorií. Budete-li mu dávat zbytky jídla od stolu, naučí se příliš pochtívat.
  4. TIP: Šetřete s pamlsky. Většina z nich má takové složení, aby byly obzvlášť chutné. To však s sebou nese extra vysoký obsah kalorií. Budete-li psovi dávat příliš mnoho pamlsků, nebudete schopni jeho denní příděl kalorií kontrolovat.
  5. TIP: Psi si většinou zapamatují, kde je šance na získání pamlsku. Pokud je to nutné, požádejte sousedy a členy rodiny, aby psovi pamlsky nedávali.
  6. TIP: Berte svého psa alespoň na dvě delší procházky denně. Posílíte tím jeho metabolismus a snížíte chuť k jídlu.
  7. TIP: Je možné, že Váš pes bude potřebovat speciální krmivo pro kontrolu hmotnosti. Přestože měl raději své staré krmivo, vytrvejte. Pamatujte, bez jídla může vydržet i několik dní. Jakmile dostane hlad, zvykne si nakonec i na nové krmivo. Vždy zajistěte psovi dostatek pitné vody.

Váš veterinář je odborníkem na výživu domácích mazlíčků a před jakoukoliv změnou výživy vašeho psa byste se s ním měli poradit. Při příští návštěvě ordinace jej také můžete požádat o bezplatné převážení vašeho mazlíčka. Pokud se potvrdí, že váš čtyřnohý kamarád má nadváhu, doporučí vám veterinář další postup, aby váš chlupáč zůstal nadále zdravý a šťastný.