Dlouhodobá předpověď na říjen

První říjnový víkend bude ve znamení babího léta. Odpolední teploty mohou místy přesáhnout až 20 °C. Od pondělí však očekávejte výraznější ochlazení. V první dekádě bude zpočátku jasno až polojasno, postupně zataženo. Mraky přinesou déšť nebo přeháňky. Na vrcholcích hor se může objevit déšť se sněhem. Ranní teploty se budou pohybovat kolem 3 až 8 °C, při malé oblačnosti 5 až 1 °C. Denní teploty budou zpočátku okolo 16 až 22 °C, postupně mezi 8 až 16 °C.

Od 11. října se častěji objeví přízemní mrazíky

V druhé dekádě, tedy v období od 11.10. do 20.10., bude převážně oblačno. Místy můžeme očekávat občasný déšť nebo přeháňky. Po ránu se mohou vyskytovat ranní mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty budou v rozmezí 9 až 3 °C. Při vyjasnění ale hrozí přízemní mrazíky. Denní teploty mohou dosahovat 12 až 17 °C, postupně se ale sníží na 10 až 14 °C.

Konec října ve znamení mrazu

Ke konci října bude převážně oblačno. V období od 21.10. se připravte na deštivé počasí. V horách může opět padat déšť se sněhem. Ranní teploty klesnou na 5 až -1 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 14 °C.

Přízemní mrazíky

Přízemní mrazíky dokáží potrápit především zahrádkáře. Proto by nyní měli pečlivě sledovat aktuální výstrahy, jež vydává český hydrometeorologický ústav na svém webu nebo Facebooku. „O přízemním mrazu se hovoří v meteorologii v případech, když ve výšce 5 cm nad zemí poklesne v noci teplota vzduchu pod 0 °C, ale ve výšce 2 m nad povrchem (standardní výška pro měření teploty v meteorologii) zůstane nad nulou. Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak (až na výjimky) jsou minimální teploty v 5 cm vždy nižší než teploty ve výšce 2 m. Tento rozdíl je obvykle 2 až 3 stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i 10 °C," vysvětluje meteorolog Stanislav Racko.

Související články

Jak ochránit zahradu před přízemními mrazíky

Rajčata, papriky nebo dýně. To jsou plodiny, které ještě nyní zachytávají poslední teplé paprsky slunce. Jak rostliny před přízemními mrazíky ochránit? Nejjednodušší metodou, která je dostupná pro každého, je překrytí záhonů netkanou textilií. Ta propouští teplo a vláhu, ale nezadržuje vlhkost, jež podporuje rozvoj houbových chorob, plísní a hniloby. Nepokládejte ji však přímo na rostliny. Zavěste ji na kolíky nebo na konstrukci a na zemi ji zatižte kameny, aby neuletěla.

Mulčujte

Přidání vrstvy mulče pomůžete ochránit půdu před náhlými výkyvy teplot. Použijte slámu, dřevěnou štěpku, suché listy nebo seno. Mulč navrstvěte alespoň do 5 cm výšky. Okolo stonku nechte malý prostor, aby teplo z půdy mohlo projít až k rostlině.

Zdroj:

www.infomet.cz, www.tn.nova.cz, www.denik.cz, www.tvnoviny.sk