Podlahové lišty

Pokud chcete vyřešit ukončení podlahy u stěny nebo vyřešit nerovnosti mezi různými typy krytin, jsou pro vás ideální volbou podlahové lišty. Ty by se měly vybírat s ohledem na jejich účel a umístění, estetiku, na způsob upevnění i na druh podlahy. Na trhu je však k dostání více druhů podlahových lišt. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Tenká, nebo široká?

Při výběru hraje roli také šířka podlahové lišty, nízké lišty jsou vhodnou volbou do menších pokojů, působí moderním dojmem, jejich nevýhodou však je, že nechrání zeď tolik před ušpiněním. Široké lišty se naopak hodí do větších místností a chodeb, ve kterých budí dojem luxusu.

Není barva jako barva

U většiny prodejců se setkáte s lištami, které odpovídají odstínu i dekoru konkrétní podlahy. Pokud však výrobce odpovídající lištu nenabízí, můžete si vybrat takovou, která je nejblíže k vámi zvolené podlaze. Druhou možností, jež působí také velmi esteticky, je volba kontrastní lišty k podlaze. Například bílá lišta působí velmi elegantně.

Po jakém materiálu sáhnout?

I lišty jsou vyráběny z několika druhů materiálů, na trhu jsou k dostání celodřevěné lišty, dýhované lišty, lišty z PVC i lišty s MDF a HDF jádrem. Pokud chcete zvolit lištu s dlouhou životností, sáhněte po liště s dřevěným či HDF jádrem. Pokud máte vinylovou podlahu, můžete zvolit také lištu z PVC.

Podlahové lišty Thermofix

Česká firma Fatra, a.s. kromě kvalitních vinylových podlah nabízí také podlahové lišty, jež svou barvou a dekorem dokonale doplňují podlahové krytiny Fatra Thermofix. Jejich výhodou není jen to, že dokonale ladí, ale mají také ideální tvar, který kopíruje povrch podlahy a stěn a vyznačují se jednoduchou údržbou i bezpečným uložením kabelů.

Podlahové lišty Imperio

V případě volby podlahové krytiny Fatra Imperio jistě oceníte nabídku podlahových lišt Imperio, které budou vizuálně ladit s podlahou. Vyznačují se stejnými přednostmi jako soklové lišty Thermofix, pyšní se dokonalým tvarem, bezpečným uložením kabelů i jednoduchou údržbou.

Soklové lišty

Soklové lišty tvoří takzvaný sokl mezi stěnou a podlahou, zakrývají nedokonalosti a chrání zeď před vlhkostí a poškozením, v neposlední řadě mají také estetickou funkci.

Rada: Jakou barvu vybrat

Nic nezkazíte bílou soklovou lištou, která působí velmi elegantně a decentně. Sjednoceného efektu však dosáhnete ve chvíli, kdy zvolíte totožný dekor lišty i podlahy. Tuto možnost nabízejí například lišty k podlahám THERMOFIX a IMPERIO české značky Fatra, které jsou zárukou jednoduché údržby, bezpečného uložení kabelů i skvělého vzhledu. K dekorům podlah Fatra ladí nejen lišty samotné, ale také jejich doplňky v podobě rohů, spojek a koncovek. V rámci prohlídky dekorů jednotlivých podlah je vždy uvedena doporučená lišta, která bude barevně ladit k vybrané podlahové krytině.

Přechodové lišty

Trápí vás nerovnosti mezi několika typy podlah? Tento problém vyřeší přechodové lišty, které jednak zamaskují nevzhledný přechod, a jednak sníží riziko zakopnutí. Tyto lišty se nejčastěji vyrábějí z hliníku. Častokrát slouží jako kryt dilatační spáry podloží.

Rohové lišty

Jak už název napovídá, rohové lišty se umísťují všude tam, kde něco vytváří roh, ať už je to parapet, nebo třeba přechod mezi futry a zdí. Rohové lišty jsou estetickým prvkem, zakrývají nedokonalosti a zároveň minimalizují riziko vniknutí vody do spáry.

Schodové lišty

V neposlední řadě se setkáte se schodovými lištami, které se umísťují na schody. Tyto lišty mají celou řadu předností. Minimalizují opotřebení hran schodů, slouží jako bezpečnostní a estetický prvek a mají své využití i ve chvíli, kdy chcete schody pokrýt například linem nebo kobercem, protože tyto materiály pomáhají udržovat na místě.

Schodové hrany LINO Fatra

Schodové hrany LINO Fatra umožňují perfektní napojení na podlahovinu, jsou určeny na interiérová schodiště a vynikají vysokou odolností, snadnou údržbou a dekory, které perfektně ladí k podlahovinám Fatra.