Plyn i elektřina představují velmi pohodlný způsoby vytápění. Jejich největší nevýhodou je však cena, obě varianty jsou totiž poměrně nákladné. Uhlí zase nemůžeme považovat za příliš šetrné k životnímu prostředí a při jeho využití vzniká značné množství popela a špíny. Dřevo může být zase náročné na uskladnění. A nákup dřeva, které je již zpracované k topení, se vám navíc také může nepříjemně prodražit. Čím tedy vytápět? Jednoduchým řešením můžou být palivové brikety.

Vysoká výhřevnost i úspora

Palivovým briketám v dnešní době výrazně narůstá obliba, a to právem. Vyrábí se z tzv. dřevěné štěpky, tedy částí dřeva, jako jsou například hobliny či piliny. Tento suchý dřevěný odpad pochází z udržitelného lesního hospodářství a při výrobě dřevěných briket se nevyužívají ani žádné chemické látky. Hobliny jsou pak pod velmi vysokým tlakem slisované do pevných palivových briket, jsou tak velmi skladné.

Důležitou předností dřevěných briket je především výhřevnost, která je vyšší než například u palivového dřeva. Další výhodou je dlouhá doba hoření, vlastnosti briket jsou tak srovnatelné například s hnědým uhlím. Palivové brikety také šetří vaši peněženku, protože poměr ceny a vytápění je mnohem výhodnější než kdybyste topili například plynem nebo elektřinou.

Při nákupu však berte do úvahy tvar palivových briket, protože právě od jejich tvaru se odvíjí hořlavost i doba hoření. Díky tomu si můžete vybrat dřevěné brikety přesně na míru podle vašich očekávání a požadavků. Chcete dosáhnout intenzivního plamene? Pak sáhněte po válcové briketě s dírou. Pokud je pro vás důležitá delší doba hoření, zvolte naopak válcovou briketu bez otvoru.

Šetřete životní prostředí s palivovými briketami

Palivové brikety pomáhají udržovat ekologickou rovnováhu. Na rozdíl od fosilních paliv, jako je uhlí, ropa a plyn, totiž spalují CO2 neutrálně. Zpracování dřevěných briket navíc není tak náročné na energie a lze je vyrábět regionálně.

Po shoření z briket zbyde pouze minimální množství popela, což je pozitivní nejen pro životní prostředí, ale i vy jistě oceníte, že nebudete muset popel uklízet.

Na závěr musíme zmínit ještě univerzálnost briket, lze je totiž využít na topení v kamnech, kotli, sporáku či krbu. Jistě oceníte i jejich logistické výhody, snadnou manipulaci a dávkování. Palivové brikety se pyšní také stabilitou při skladování, nezabydlují se v nich škůdci a vydrží vám tak i několik let. Dřevěné brikety jsou zkrátka skvělou volbou pro všechny, kteří hledají kvalitní palivo za příznivou cenu.