Majitel, který sám sebe charakterizoval jako „panelákový typ“ o výstavbě rodinného domu nikdy ani nezauvažoval, stejně tak o pořízení jakéhokoliv domácího mazlíčka. Na dceřiny žádosti odpovídal s manželkou jednoznačně: „To bychom museli mít dům.“, což se nakonec stalo skutečností a bydlení v dřevostavbě od společnosti ATRIUM si po roce užívání nemůže celá rodina vynachválit.

Prvotní impuls přišel od manželky, která ho přesvědčila, že by nebylo vůbec špatné, po práci relaxovat v soukromí vlastní zahrady. Dva tři roky o výstavbě hovořili, k rozhodnutí přispěla i desetiletá dcera, která si díky prázdninovým pobytům u prarodičů v domě se zahradou přála bydlet podobně, užívat si hraní venku a také si splnit svůj sen – kočičího kamaráda. Aby se mohl její sen co nejdříve uskutečnit, urychlili rodiče přípravy i výstavbu domu.

Od domu k domu

Nejprve si jeden již stojící vyhlédli ve Strakonicích. Když mělo dojít k realizaci koupě, zjištěné nedostatky je od ní na poslední chvíli odradily. To byl startovací moment pro výstavbu domu přesně podle svých představ.

Nechtěli opustit město, kde jsou vázáni pracovně, ale také se nechtěli pustit do tak vysoké investice vzhledem k cenám stavební parcely ve městě. Začali proto nakukovat do nabídky realitek v okolí. Obec, kde se jim zcela náhodou naskytla možnost pořízení pozemku, znali z návštěv u přátel. Navíc byla vzdálená jen několik minut jízdy autem. Pozemek velikostně odpovídal i jejich požadavku na rychlou údržbu.

Jednou větou

Svůj požadavek shrnuli budoucí majitelé do jediné věty: „Dům s vysokou užitnou hodnotou, do něhož budou dávat minimum a získávat maximum.“

Pro dřevostavbu se prvotně rozhodli z důvodu, že výstavba probíhá velmi rychle. Nechtěli také realizaci svépomocí. Chtěli, aby dodávka stavby byla kompletně od jedné firmy, a kdyby snad došlo na nějaký problém, tak aby ho firma sama vyřešila. Když začali poptávat dodavatelské firmy, měli štěstí, že se sešli se zástupkyní z firmy ATRIUM. Dala jim prostor vše si pořádně promyslet, ujasnit, protože se jedná o životní investici. Ostatní nabídky již nebyly přístupem tak osobní a přesvědčující. ATRIUM, o němž získali navíc reference z internetu a od známých, si tedy zvolili zejména na základě vstřícného přístupu jeho zástupkyně a dále, jak jednotlivá jednání postupovala, jevila se jim spolupráce doslova snová. Nikdy nebyl žádný problém, což jim prý nikdo nechce věřit. Díky dobré organizaci na sebe jednotlivé práce navazovaly, řemeslníci byli vstřícní, laskaví, pracovití. Zlatý hřeb spolupráce představovalo předání domu v rámci dodávky na klíč ještě s měsíčním předstihem.

Po svém a za stejnou cenu

Z katalogu typových projektů dřevostaveb společnosti ATRIUM naplňoval představy investorů nejvíce dům JUBILEUM PROFI 87 v provedení se sedlovou střechou. K obrazu svému ho změnili úpravou vnitřní dispozice, jíž si sami navrhovali. Majitelka řešení komentuje takto: „Chtěli jsme centrální chodbu, aby žádný pokoj nebyl průchozí, dále otevřený prostor kuchyně a obývacího pokoje, protože nám připadá fajn, že je rodina pohromadě. A když k nám přijdou na návštěvu, tak od nich není člověk v kuchyni odtržený.“ V rámci dispozice řešili ještě technickou místnost. Původně byla v projektu jen zástěna a investoři si ji přáli oddělit dveřmi.

Hýbalo se příčkami, navíc se dům z boční strany rozšířil o půl metru, aby měl po provedených změnách hostinský pokoj solidnější rozměr. To představovalo jediný příplatek, jinak se stále pohybovali v ceně typového domu. Tím, že zvolili standardní materiály ze základní nabídky, nenarůstala cena ani během samotné realizace zahrnující i základovou desku.

Komfortně a úsporně

Co se týká energetické náročnosti stavby, reference dostali investoři od zástupců ATRIUM již na počátku. Důležitou roli zde hraje difuzně otevřená konstrukce se součinitelem prostupu tepla U v prostupu tepelnou izolací – 0,16 W/m2K. Po první zimě mohou říci, že i v tomto stavba skutečně splnila jejich očekávání.

Majitele překvapilo, že dům dokáže „natáhnout“ teplo ze slunečního svitu, když je chladněji, a po pouhém zatažení žaluzií při letním sluníčku naopak dokáže zachovat v interiéru příjemné klima.

Slovo majitele:

Dům je postavený tak, abychom mohli strávit společný čas pohromadě. Jsme stále spolu, a to podporuje rodinnou soudržnost. Večer se pak můžeme rozejít do ložnic, do svého soukromí. Proto jsem zvolili dispozici, která tento způsob života podporuje.

zastavěná plocha: 105,86 m2
podlahová plocha: 89,95 m2
technologie stavby: betonová základová deska, dřevostavba – difuzně otevřená konstrukce se součinitelem prostupu tepla U v prostupu tepelnou izolací – 0,16 W/m2K, zateplení – dřevovláknitá deska
okna: plastová, venkovní dekor, trojskla, interní žaluzie
vnitřní dveře: PRÜM CPL laminát
podlahy: dlažba, plovoucí laminátová podlaha
vytápění: elektrický kotel, podlahové vytápění v celém domě, v koupelně navíc topný žebřík

Základní údaje:
Autor projektu: A T R I U M , s. r. o.
Lipová 1000, 341 01 Horažďovice
tel.: 376 512 087, e-mail: info@atrium.cz,web: www.atrium.cz

zdroj článku: Dům a zahrada 10/2015