Majitelé tuzemských nemovitostí většinou stále dávají přednost klasickým žaluziím a roletám, které se instalují dovnitř místností. V posledních letech je však trendem osazovat rolety spíše vně oken, což přináší nejednu výhodu. Rolety jsou obecně mnohem efektivnější a také efektnější nežli žaluzie, byť vás přeci jen mohou vyjít o něco dráž.

Tepelná izolace

Moderní předokenní rolety se vyznačují poměrně slušnými vlastnostmi, pokud jde o tepelnou izolaci. Obecně lze stínící techniku považovat spíše za doplňkové produkty, co se týče právě tepelné izolace, venkovní rolety nicméně v tomto směru ve srovnání s ostatními produkty z dané oblasti dominují. Jsou-li precizně nainstalované a během zimních měsíců je správně používáte, dokážou snížit únik tepla skrz okna až o desítky procent, což už jistě není malá hodnota.

Celoroční využití

Vzhledem k faktu, že se venkovní rolety hodí jako dobrý tepelný izolant během podzimu a zimy, dá se mluvit o možnosti jejich celoročního využití. Na jaře a v létě, kdy by vám jinak do oken a místností svítilo sluníčko, pro změnu dokážou zajistit příjemný stín a konstantní teplotu v interiérech, takže máte v každém okamžiku ideální podmínky dle toho, jak potřebujete a chcete.

Zábrana proti hluku

Dalším podstatným důvodem, proč si pořídit kvalitní předokenní rolety namísto jednoduchých interiérových žaluzií, je snížení pronikání hluku zvenčí. Jestliže si k oknům z vnější strany necháte nainstalovat dostatečně velké venkovní rolety, zabráníte tomu, aby vás zbytečně obtěžovaly ruchy z okolní silnice, případně třeba hlasití sousedé. V průměru dokážou předokenní rolety snížit pronikání hluku z vnějšího prostředí až o 10 dB, a to opět není zanedbatelná hodnota. Ostatně i své okolí ochráníte před případným rámusem, který mohou doma dělat třeba vaše malé děti, takže venkovní rolety nakonec ocení i vaši sousedé a náhodní kolemjdoucí.

Bezpečí a soukromí

Předokenní rolety lze považovat za určitý bezpečnostní prvek. Jsou-li napevno instalované, značně ztěžují průchod skrze okna, mnohé zloděje už jen jejich přítomnost odradí od myšlenky na vniknutí do objektu a krádeže předmětů.

Chcete-li mít klid a nebýt rušeni lidmi, kteří vám procházejí kolem domu, stačí rolety stáhnout, rázem vám nikdo neuvidí dovnitř místností a nemůže sledovat, co doma zrovna děláte.

Materiály, z nichž se rolety vyrábějí

Vybíráte-li v obchodě venkovní rolety, zaměřte se na materiály, z nichž jsou vyrobené. V současnosti patří k asi nejkvalitnějším hliníkové modely, které postupně vytěsňují plastové varianty. Hliník má totiž lepší vlastnosti z hlediska odolnosti a životnosti, ale také dokáže lépe tepelně izolovat.

Mají venkovní rolety nevýhody?

Snad u každého produktu lze kromě předností najít také jisté nedostatky. V případě předokenních rolet to může být například obtížnější instalace, pakliže je srovnáte s interiérovými roletami a žaluziemi. Zmíněna už byla rovněž vyšší pořizovací cena, která je ale do značné míry kompenzována onou delší životností. Někomu pak mohou venkovní rolety vadit z estetického hlediska, což je však jen otázkou vkusu a zvyku. Stačí zvolit vhodné řešení z hlediska tvarů a barevného provedení, poté naopak dokážou být předokenní rolety zajímavým estetickým doplňkem exteriéru rodinných domů. V každém případě se při jejich výběru obraťte na zkušeného výrobce, respektive prodejce. Může vám poradit a najít pro vás ideální model předokenních rolet za odpovídající cenu.