Sebevzdělávání a chytrá domácnost

Než se pustíme do výčtu obecných rad, jak ušetřit energie během vaření, dovolíme si zmínit dva velice důležité body, které není radno v souvislosti s úsporami podceňovat. Jsou jimi sebevzdělávání a aktivní užívání aplikací a pomocníků pro chytrou domácnost. Co se týče sebevzdělávání, za zmínku rozhodně stojí projekt ČEZ Akademie Skupiny ČEZ, jenž poskytuje rady v oblasti energetických úspor a odpovídá na otázky široké veřejnosti. Zároveň lze na jejich webu najít naučná a inspirativní videa, která vám pomohou s konkrétními prvky ve vaší domácnosti, věnují se přitom řadě témat – od tipů, jak ušetřit za elektřinu, přes zateplení střechy až po výběr fotovoltaiky.

Energeticky efektivní vaření snadno a rychle

Nyní se však vraťme zpět ke kuchyňské lince, kde na nás čeká několik úsporných řešení. Jak vytěžit z vaření maximum, abyste za energie utratili minimum?

Vařte na několik dní dopředu

Nebojte se větších porcí. Nakupte si krabičky a jídlo si do nich rozdělte na několik dní dopředu. Ohříváním nejenže ušetříte čas při přípravě, ale také spotřebujete méně elektrické energie.

Rozmrazujte přes noc

Pokud vaříte ze zmrazených potravin, vyndejte je z mrazáku včas, abyste je mohli rozmrazit přes noc. Pokud nechcete, aby surovina povolila úplně, doporučujeme ji přes noc rozmrazit na horní polici ledničky, kde si udrží tvar i strukturu, ale procesem rozmrazování nevyčerpáte elektřinu navíc.

Krájejte na menší kousky

Suroviny nakrájené na menší kousky se rychleji uvaří i prohřejí, tudíž nebude nutné mít dlouho zapnutý sporák či troubu.

Na velikosti záleží

Je to tak. K vaření používejte odpovídající nádobí, které na danou porci není ani příliš velké, ani příliš malé. Zároveň myslete i na to, na jak velkou plotnu hrnec nebo pánvičku umisťujete.

Pokličku nechte přiklopenou

Využití pokličky při vaření byste rozhodně neměli podceňovat. Ta udrží teplo v nádobě, takže přiklopením pokrmu značně urychlíte jeho prohřátí.

Vodu si předvařte

Při vaření těstovin nebo polévky si můžete pomoct rychlovarnou konvicí. Horkou vodu pak už jen stačí nalít do hrnce a nechat prohřívat bez nutnosti dlouhého čekání, než dojde k bodu varu sama na plotně.

Udržujte pracovní plochu čistou

Možná si říkáte, že zanesená pracovní plocha nemůže mít na spotřebu energie takový vliv. Omyl! Připáleniny v troubě nebo na indukčních či elektrických plotnách absorbují teplo. Když navíc budete udržovat dvířka od trouby čistá, nebudete je muset při pečení otevírat tak často – každé otevření totiž znamená únik tepla, který pak trouba musí dohnat.

Správné ovládání ventilátoru

Využívejte svou troubu naplno, ale energeticky efektivně. Použitím ventilátoru rovnoměrně rozprostřete horký vzduch a zrychlíte pečení. Do trouby tak můžete vložit například dva koláče najednou beze strachu z připálenin.

Spousta ledu škodí

Odmrazování lednice a mrazáku může výrazně přispět k úspoře energií. Nadměrný nános ledu v těchto zařízeních způsobuje, že k dosažení požadovaného výsledku musejí vynaložit více úsilí, což vede k vyšší spotřebě elektřiny. Pravidelné odmrazování a udržování mrazničky v bezledovém stavu pomáhá zlepšit energetickou účinnost a prodlužuje životnost zařízení, což zase znamená nižší náklady na provoz a menší zátěž pro životní prostředí.

Investujte do kvality

Kvalitní nádobí a moderní spotřebiče jsou základem úsporného vaření. Využití například tlakových či parních hrnců může urychlit proces vaření a šetřit energii, což stejně jako ostatní metody přispěje k úspoře na dlouhodobém horizontu.