Proč je hořčík důležitý?

Jak už jsme zmínili v úvodu, hořčík je podstatný pro náležitou činnost svalů a nervů, ale podílí se i na správné funkci oběhového systému (prevence infarktu) a energetického metabolismu. Pro ženy je obzvláště důležitý v premenstruační a menstruační fázi, jelikož uvolňuje svalové napětí a mírní tím bolestivé křeče v podbřišku. Magnezium se zároveň doporučuje jako podpůrná látka při psychických problémech, které jsou spojeny se zvýšenou spotřebou hořčíku. V kombinaci s vápníkem dokáže uklidnit mysl a předcházet křečím ve všech částech lidského těla.

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

Nedostatek hořčíku zapříčiňuje pocity vyčerpání, a to jak fyzického, tak i psychického. Bez hořčíku jsme unavení, máme sklony k nervozitě, depresím, dokonce může dojít až k astmatickým záchvatům. Deficit tohoto minerálu se odborně nazývá hypomagnezémie a projevuje se ve dvou odlišných formách:

Akutní hypomagnezémie
Mezi akutní projevy nedostatku hořčíku patří křeče, trhavé pohyby očí a porucha srdečního rytmu. V tomto případě lidský organismus reaguje na podání hořčíku velmi rychle.

Chronický deficit hořčíku
Jelikož je přibližně 60 % hořčíku uloženo v kostech, chronický nedostatek hořčíku má na svědomí rozvoj osteoporózy a činí kosti křehkými. V této formě onemocnění je léčba deficitu hořčíku dlouhodobou záležitostí.

Jak hořčík přirozeně doplňovat?

Jestliže se chcete vyhnout obtížím spojeným s nedostatkem hořčíku, váš jídelníček by měl obsahovat:

  • ořechy (zejména mandle, kešu a para ořechy),
  • semínka (dýňová, chia, lněná),
  • luštěniny (čočka, fazole, cizrna, hrách a sója),
  • obiloviny (oves, quinoa, pohanka),
  • zelenou listovou zeleninu,
  • banány, avokádo, tmavou čokoládu.

Hořčík lze suplementovat i speciálními doplňky stravy. Dbejte však pokynů na obalu ohledně správného dávkování. K vyrovnání hladiny hořčíku by mělo stačit 200 mg denně, ale obecně se doporučuje 300–400 mg. Při nepřiměřeném množství může dojít k předávkování, které se projevuje nevolností, zvracením a křečemi v břiše. Dlouhodobé užívání nadměrných dávek se může projevit i trvalými komplikacemi v podobě nedostatečné srdeční činnosti. S mírným předávkováním si však lidské tělo dokáže poradit přirozeným vyloučením nadbytku hořčíku z organismu.