Podle dostupných informací o dřevostavbách si Rastislav udělal představu, že se jedná v podstatě o skládačku, která se během krátké doby sestaví dohromady, nenadělá se při tom příliš velký nepořádek a práce jsou na rozdíl od zedničiny, kde centimetry často nehrají žádnou roli, velice přesné. Na veletrhu svou představu podrobně prodiskutoval se třemi firmami a nakonec se rozhodl pro jednu z nich. Když ale zjistil, že jakákoli menší úprava projektu představuje problém, raději se s ní rozloučil a obrátil se na firmu ATRIUM, se kterou se na veletrhu také setkal. Za nějakou dobu získal projekt a mohl zažádat o stavební povolení.

Stavební povolení bylo hotové na podzim roku 2007 a výstavba tak mohla začít v lednu 2008. Ještě před zimou nechal Rastislav zhotovit základovou desku, aby pak případné mrazy nebránily průběhu budování. ATRIUM si panely připravilo již ve výrobně a když velká auta přivezla materiál na stavbu, stačili tři dny a dům stál.

Nechtěl jsem si nechat dělat zakázku na klíč, spokojil jsem se pouze s hrubou stavbou," říká Rastislav. „Brzy zjara jsem tak převzal hotovou hrubou stavbu a začal jsem si sám shánět subdodavatele. Dneska už bych takovou hloupost neudělal. Sice to bylo zřejmě levnější, než kdybych si nechal postavit dům na klíč a zřejmě bych musel strávit víc času klasickým plánováním, ale bylo by to bez starostí a mnohem rychlejší. I tak jsme ale v létě měli konečně hotovo."

V celém přízemí je teplovodní podlahové vytápění, v prvním patře jsou radiátory. Zároveň je v domě nainstalovaný nucený systém větrání s rekuperací odpadního vzduchu. Díky kachlovým kamnům přečká dnes šestičlenná rodina podzim i jaro bez plynového kotle. Teplou vodu ohřívá částečně i solárními panely na střeše domu.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman, archiv firmy ATRIUM
Článek vyšel v časopise DŘEVO&stavby 3/2012

A T R I U M , s. r. o.
Lipová 1000, 341 01 Horažďovice
telefon: +420 376 512 087
e-mail: info@atrium.cz
web: www.atrium.cz