Jak vlastně chutná Mexiko? Mnoho Evropanů při slovech “mexické jídlo” napadne jediné - “bude to neskutečně pálivé a plné chilli papriček”. Ano, většina mexických jídel je ostrá. Ale nezjednodušujme to. Ono totiž něco, co by se dalo vyjádřit souhrnně jediným výrazem “mexická kuchyně”, v podstatě neexistuje. Mexiko je velké a každá oblast, každý kraj tu má své vlastní, více či méně specifická jídla.

Pokud se při pobytu v Mexiku nebudete chtít rozloučit se “svojí” evropskou kuchyní, pak máte reálnou možnost stravovat se v mezinárodních hotelech, kde se kuchaři do značné míry přizpůsobují starému kontinentu. Byla by ale škoda nejít v Mexiku alespoň jednou do města a neochutnat jídla v lidových restauracích.

Úplně nejzákladnější mexické pokrmy známe i u nás: nakonec, netřeba je dlouze představovat.

Burrito...

… což jsou do tortilly zabalené kousky grilovaného masa (nejčastěji hovězího nebo vepřového) doplněné vařenými rozmačkanými fazolemi. K dochucení se ještě často používá koriandr, smetana a chilli papričky. Pokrm údajně vynalezl před 110 lety ve městě Juárez místní restauratér Juan Mendez. Název burrito znamená doslova „oslík“, protože jídlo svým tvarem připomíná balíky kdysi převážené na oslím hřbetě.

Tortilla…

…je všeobecně známá tenká kukuřičná placka, která bývá součástí skoro každého mexického jídla. Mohou vám ji nabídnout třeba jako enchiladas, to znamená, že to bude placka s kousky masa a zeleniny, nebo jako enchiladas suizas, což jsou zase tortilly se sýrem a kořeněnou rajčatovou směsí.

Frijoles refritos…

…pod tímto názvem se skrývá opečená kořeněná fazolová kaše, doplněná místními bylinkami a přílohou – většinou vajíčky usmaženými jako volská oka. U mnoha Mexičanů je právě toto nejběžnější a nejoblíbenější snídaně.

TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů do Mexika a poznejte místní kuchyni. Český průvodce vás zavede ochutnat ty nejlepší mexické pokrmy a představí vám místní kulturu i památky.

A jaké jsou ty další, trochu méně známá jídla? Připomeňme si některá z nich:

Pozole

Kulinární symbol Mexika. Pokud to zjednodušíme, jedná se vlastně o kukuřičnou polévku. Tradičně se připravuje na Den nezávislosti. Uvařit v tento den pozole je něco stejně nevyhnutelného, jako je u nás o Vánocích kapr.

Pro přípravu pozole se používá speciální odrůda bílé kukuřice “cacahuazintle”. Ta roste jen v Mexiku. Zatímco se kukuřice dlouho vaří, kuchařky chystají maso - může být jakékoliv - nejčastěji je to buď kuřecí, nebo vepřové, ale nebývají výjimkou ani krevety. Potom se opečené kousky masa promíchají s kukuřičnou polévkou, do které si každý u stolu může podle chuti dodatečně přidat třeba nakrájené ředkvičky, kousky avokáda, lehce osmahnutou cibuli, cherry rajčata, oregáno, koriandr…

Opuncie

Sukulenty se v Mexiku nepoužívají jen k přípravě tequily, ale také se jedí. Velice populární jsou kupříkladu opuncie smažené na pánvi spolu s cibulí, rajčaty a česnekem. Nikomu ale neradíme, aby se o přípravu a nakrájení opuncie na kousky pokoušel sám, osobně. Jen mexičtí kuchaři mají dostatek zkušeností a zručnosti, jak pichlavé kaktusy okrájet tak, aby sami sebe nezranili. Turista ze střední Evropy by mohl skončit u lékaře. Takže tuto pochoutku doporučuji ochutnávat jen v restauraci, kde ji připraví odborník.

Tamales

Pod tímto záhadným názvem se skrývá kukuřičné těsto s nádivkou vytvořenou z mletého masa, ovoce, zeleniny, několika druhů sýrů, chili papriček a kukuřičných listů. Vše se ohřívá v páře, kukuřičné listy se těsně před konzumací odstraňují.

Tamales je jídlo doslova a do písmene z úsvitu dějin. Tento pokrm odnepaměti připravují mexické indiánské kmeny, traduje se, že právě tamales kdysi nabízeli pohostinní Aztékové a Zapotékové dobyvatelům, kteří sem připluli ze Španělska hledat zlato.

Avokádo

V Mexiku je avokádo ovocem číslo jedna. Používá se často do polévek, do salátů, je základem pro přípravu nejvíce proslulé omáčky guacamole. Součástí guacamole je kromě avokáda ještě sůl, pepř, olivový olej a hlavně - limetková šťáva. Někdy se tam ještě přidává česnek a smetana.

Tequila aneb Trocha alkoholu na závěr

Agáve jsou v Mexiku hospodářskou plodinou, protože se z ní vyrábí proslulá a dnes velmi populární tequila, nyní vyvážená do celého světa. Běžné druhy tequily mají až 40% alkoholu.

Ostatně slovo Mexiko je původně aztécké a je možné ho přeložit jako “tam, kde roste agáve”. Existuje stará legenda, že kdysi dávno seslal jeden z aztéckých bohů na zem blesk, který udeřil do velké a staré agáve. Rostlina byla rozčísnutá napůl, jeho střed se prudce zahřál a z tohoto srdce agáve začala vytékat příjemně aromatická šťáva. Aztékové považovali tuto šťávu za prozíravý dar bohů a začali ji pít. Nazvali ji tenkrát oktli.

Když ale do Střední Ameriky dorazil kolem roku 1530 kapitán Christophor de Ocate s oddílem španělských dobyvatelů, byla oktli pro vojáky a námořníky, kteří si už dávno zvykli na brandy, jen velmi slabou alkoholickou náhražkou. Vyrobili tedy destilační aparát a začali oktli (zkvašenou šťávu z agáve) destilovat. Takovým způsobem vznikla dnešní tequila.

Recept na omáčku

Mole negro

Psát o mexických pokrmech a nepřipomenout mole - to prostě nejde! Mole je velmi hustá, tmavě hnědá omáčka, kterou se o Vánocích v Mexiku polévá dozlatova upečené kuře, nebo i krocan.

Jak mole připravit?

Není to nic složitého: rozpalte nasucho pánev, vložte do ní čtyři rajčata a opékejte je asi čtyři minuty, dokud nezačnou hnědnout. Hned poté je hoďte do mixéru. V pánvi potom ještě rozehřejte olej nebo sádlo a osmahněte na něm dozlatova dvě nakrájené na kousky menší cibule, tři stroužky česneku a dvě hrsti mandlí. Po asi 4 minutách přidejte čajovou lžičku římského kmínu a trochu skořice, následně ještě všechno minutu smažte a míchejte. Potom vše vložte do mixéru k rajčatům, přidejte asi 250 ml kuřecího vývaru, čajovou lžičku saturejky, špetku oregana, 100 g hořké čokolády a vše promixujte na hustou omáčku. Touto omáčkou potom polijte pečené kousky kuřete nebo krocana.

Pokud použijete speciální odrůdu zelených rajčat, vznikne omáčka s názvem “mole verde”. Dobrou chuť!