Vyvarujte se chybám při úpravě okolí domu

Pobyt na čerstvém vzduchu obklopen zelení, má, podle řady studií z celého světa, mnoho pozitivních dopadů pro lidské zdraví. Léčivé síly přírody ovlivňují především náš mozek a emoce. Pomáhají řešit nespavost, snižují stres, povzbuzují k pozitivnímu myšlení, pomáhají uniknout z hektického všedního dne…jednou větou „dobíjí naše baterky“. Proto se řada lidí rozhodne prostor kolem svého domu nebo pracovního prostředí upravit tak, aby co nejvíce připomínal pobyt v přírodě: zeleň, květinové záhony, ovocné stromy, živé ploty a vodní plochy jsou jen některé z prvků, které máme k dispozici.

Před úpravou zahrady a okolí domu je však důležité dobře promyslet každý krok. Které rostlinné druhy se hodí k architektonickému řešení vašeho domu a zároveň budou prospívat v klimatických podmínkách panujících ve vašem kraji? Které okrasné rostliny budou vyhovovat typu a hodnotě pH půdy, které máte na pozemku? Které druhy se ukázaly jako invazivní a měly byste je raději vynechat? Na tyto otázky vám dá správné odpovědi pouze odborník, tedy zahradník nebo krajinářský architekt.

S pomocí spolehlivého a profesionálního dodavatele se vyhnete chybám při úpravě dvora, což je zvláště důležité s ohledem na to, že většina druhů rostlin, které jsou na zahradě vysazeny, jsou tzv. trvalky, tedy vytrvalé víceleté byliny.

Rychle a snadno k zahradě jako z pohádky

Zdá se však, že najít spolehlivého dodavatele není tak snadné, jak se na první pohled jeví. Dostanete možná pár doporučení od přátel a známých, ale buď se vám jejich nabídky budou zdát předražené nebo nebudou mít volný termín. Většina prací na zahradě probíhá v jarních měsících a ve většině případů mají dobří dodavatelé nasmlouvanou práci několik měsíců předem. Pokud se vám nepodařilo najít dodavatele, který by vám pomohl se zahradou a okolím domu, nezoufejte. Řešení můžete najít na internetové platformě, jako je Daibau.cz, která je již dobře známa v sousedním Slovensku jako Daibau.sk.

Jde o webovou službu pro výstavbu a rekonstrukci, která se léta zabývá úspěšným zprostředkováním mezi klienty a poskytovateli řemesel a stavebních prací. Její základna sdružuje přes 7000 dodavatelů z více než 300 specializovaných kategorií, z toho více než stovku odborníků v oboru zahradní architektury a zahradnictví.

Pokud jste stále nenašli dodavatele, který by vám pomohl se založením trávníku nebo ořezáním keřů, stačí na stránkách Daibau vyplnit a odeslat poptávku s uvedením časem, místem a popisem požadovaných prací. Vyplnění a odeslání poptávky vám zabere jen pár minut vašeho času, a navíc je zcela zdarma!

Pokud chcete, k poptávce můžete připojit fotografie nebo náčrtky, aby si dodavatel mohl udělat lepší představu o tom, co potřebujete provést. Na základě údajů, které jste uvedli v poptávce, vám budou nabídnuti volní dodavatelé splňující veškerá vaše kritéria. Nabídky vám budou zaslány e-mailem. Můžete tak rychle a snadno najít adekvátního dodavatele, který bude připraven pomoci vám zvelebit vaši zahradu. Vše, co musíte udělat, je odpovědět na nabídku a dohodnout si podrobnosti spolupráce.

Užitečné a praktické tipy pro úpravy okolí domu

Pokud obdržíte vícero nabídek, můžete si vybrat na základě nejrelevantnějších kritérií: hodnocení předchozích uživatelů! Po provedení prací totiž mají všichni klienti možnost zhodnotit přístup a odvedenou práci vybraného řemeslníka. Porovnáváním hodnocení se tak mílovými kroky přiblížíte ke kýženému cíli a naprosté spokojenosti s odvedenou prací.

Stránky Daibau navíc v sekci kalkulačka nabízí údaje o průměrných cenách jednotlivých prací, produktů a služeb, což vám usnadňuje správu vašeho rozpočtu. Jen pár kliků vás dělí od informace, jaká je průměrná cena úpravy exteriéru nebo hodinová sazba krajinářského architekta či zahradníka.

Pokud se však rozhodnete upravit svou zahradu svépomocí, budou se vám hodit praktické rady. V rámci sekce „časopis“ se na portálech Daibau dozvíte spoustu zajímavostí o výsadbě a údržbě živých plotů, zalévání a zavlažování trávníků, dláždění a asfaltování cestiček, výsadbě / kácení stromů a keřů, odstraňování zeleného odpadu apod.

Nechte svou zahradu rozzářit v plné kráse. Oplatí vám to: stane se koutem, kam se budete moci uchýlit před každodenním shonem a hektickým životem. Nyní je ten správný čas proměnit obyčejnou zahradu v zelenou oázu, kde si sami nebo ve společnosti svých blízkých budete užívat až do chladných podzimních dnů.