Ocet prý znali naši předkové už před 10 000 lety. Féničané jej připravovali z jablek, ve starověkém Řecku se octem ředilo víno. Možná už tehdy lidé věděli, že má ocet nejen výjimečnou chuť, ale přináší také spoustu dobrého pro naše zdraví.

V české kuchyni je ocet nenahraditelným pomocníkem pro zavařování nebo nakládání. Bez dobrého lihového octa z Bzence nebo Znojma se neobejde žádná okurková sezóna. Věděli jste ale, že třeba k přípravě dušeného hovězího, barbecue sendvičů nebo třeba glazé na kuře existují daleko lepší druhy octů?

Lihový nebo ovocný ocet?

Tradiční 8% lihový ocet má velmi výraznou chuť a bohatou kyselost, která se skvěle hodí pro nakládání ovoce a zeleniny. Pro vaření a dochucování jsou však vhodnější octy ovocné. Jsou jemnější a lahodnější, vznikají kvašením jablek nebo vinných hroznů. Výborně se uplatní ve studené kuchyni (na saláty, zálivky, dresinky, majonézy), ale také v té teplé – na omáčky, polévky nebo těstoviny. Jaké druhy ovocného octa by neměly chybět ve vaší spíži?

¾ Jablečný ocet – na zálivky, dresinky, čerstvou zeleninu, do jídel a salátů se zelím, do omáček,

¾ Vinný ocet z červeného nebo bílého vína – do majonéz a zálivek, do klasické zálivky vinaigrette, do čatní a marmelád, k rybám, marinádám a na grilování,

¾ Balsamico – originální ocet z Modeny, hodí se pro zdobení a dochucování hotových jídel, na dezerty, k ovoci nebo zmrzlině, do rizota, těstovin nebo k sýrům či salátu caprese.

Rady a tipy Dochucujeme se šéfkuchařem

Skvělou inspirací pro vaši kuchyni může být blog milujemeocet.cz, kde najdete stovky receptů zkušených foodbloggerek, které si zamilovaly dochucování octem. Letos v létě k nim ještě přibyla série videoreceptů šéfkuchaře Davida Valíčka, který vařil v Dubaji i na Manhattanu. Ve svém seriálu Dochucujeme se šéfkuchařem vás provede použitím ovocných octů ve studené i teplé kuchyni a krok za krokem ukáže přípravu šesti svých kulinářských majstrštychů. Jestli hledáte inspiraci, jak doma překvapit a trochu posunout vaše vaření dál, tohle bude na letošní léto to pravé.

Jak poznat dobrý ocet?

U klasického 8% lihového octa je to jednoduché. Chuť, na kterou jste zvyklí už od malička, najdete v tradičním Bzeneckém octu, do kterého se jako jediného na trhu přidává podle původní receptury voňavý estragon a jako přírodní barvivo karamel. Oba tak chuť vašeho nálevu výrazně ovlivňují.

U ovocných octů je dobré pohlídat si kvalitu složení. Neměly by obsahovat barviva ani umělé látky. U octu typu balsamico dejte pozor - na obalu hledejte chráněné označení původu. Jen ty pravé Balsamico octy pocházející z tradičního italského regionu Modena a podléhají přísným pravidlům výroby. Na pultech najdete například Aceto di Balsamico di Modena od výrobce Bzenecký ocet. Kvalitní suroviny jsou totiž základem všech dobrých pokrmů.