Hypotéka pro celoživotní bydlení, nájem pro nerozhodné

Nájemní bydlení je oproti nemovitosti s hypotékou dlouhodobě výhodné jen pro ty, kteří jej plánují jen na kratší úsek života. Hypotéka či koupě bytu nebo domu z vlastních prostředků se naopak vyplatí těm, kteří by v nemovitosti chtěli žít až do důchodu. Kolik ušetří noví nájemci na bydlení v Praze?

Tisíce volných bytů

Dočasné ukončení krátkodobých pronájmů pro turisty a další osoby se projevilo uvolněním tisíců bytů. Jen v Praze je teď takových prázdných prostor více než 45 000. V ostatních větších městech pak další tisíce. Navíc se majitelé snaží uvolněné byty co nejdříve pronajmout někomu dalšímu, aby jim neutíkal zisk a nemuseli hradit náklady spojené s vlastnictvím bytu. V období pandemie se tak na trh dostalo více než 9 000 uvolněných bytů k prodeji nebo pronájmu. Tím došlo k nárůstu nabídky až o 100 %.

Až o 16 000 Kč levnější nájem

Cena uvolněných bytů je nyní více než přívětivá. U menších bytů v centru Prahy ušetří noví nájemci průměrně 4 000 Kč, u těch větších i 16 000 Kč. Realitní servery zaznamenaly průměrné 15% snížení požadovaných nájmů. Majitelé však nájemcům nabídli mnohdy i 70% slevu, aby si zajistili dlouhodobý pronájem a finanční stabilitu. V úplném centru Prahy se tak dnes dá sehnat pěkný byt za velmi rozumnou cenu. Cena nájmů zde klesla průměrně o 20–25 %.

Jak to bude s realitami dál?

Budoucnost nelze zatím přesně odhadnout. Odborníci se však shodují na postupném navyšování počtů zájemců o nájemní bydlení. Situaci způsobí potřeba dalšího příjmu pro majitele nemovitosti a zároveň nárůstem počtu lidí, kteří si hypotéku nebudou moci dovolit. Krátkodobé pronájmy typu Airbnb klesly na popularitě kvůli uzavření hranic, i proto, že byly dlouhodobým cílem pro úřední regulaci. Počítá se tedy s tím, že velká část těchto uvolněných bytů bude nabízena pro dlouhodobý pronájem.