Dostatečné množství tekutin je základ, zvláště ty teplé

Konzumace dostatečného množství tekutin podporuje všechny funkce lidského těla, včetně imunitního systému. Proto je dobré mít vodu neustále po ruce, ať se můžete napít kdykoliv, když budete mít žízeň. Samozřejmě se do tekutin počítají i polévky, vývary a čaje. Abyste svůj imunitní systém posílili, vyřaďte koncentrované ovocné džusy, sladké nápoje a sirupy, protože právě cukr v nich obsažený může imunitní systém zatěžovat.

Pozor na jednoduché cukry

Jednoduché cukry jsou obsaženy nejenom ve sladkých pochoutkách a dezertech, ale také ve výrobcích z bílé mouky a rafinovaných obilovin, které se rychle přemění na cukr. Je dokázáno, že rafinované cukry mohou potlačit imunitní systém i na několik hodin po jejich konzumaci.

Bílkoviny jsou základním faktorem našeho zdraví

Proteiny jsou stavebním kamenem celého těla, včetně imunitního a detoxikačního systému. Do svého jídelníčku zařaďte libové živočišné bílkoviny a rostlinné bílkoviny (luštěniny, ořechy, semínka).

Nezapomínejte ani na česnek, cibuli nebo zázvor

Je obecně známo, že všechny tyto suroviny mají protizánětlivé vlastnosti, navíc česnek a cibule jsou známé svými antimikrobiálními vlastnostmi, což je pro posílení imunity velmi významné. Než sáhnete po vitamínech na imunitu, připravte si dobré jídlo z těchto surovin.

Zelenina a ovoce jsou nedílnou součástí jídelníčku

Oslabená imunita si zaslouží jen to nejlepší. Myslete na to, že zelenina jako je například brokolice, kapusta, kale nebo také ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitamínu A a C, imunitní systém zcela podpoří.

Vitamíny

Svou imunitu můžete také podpořit různými vitamíny, například vitamíny Multiimun zahrnují vše, co potřebujete. A jaké vitamíny na imunitu by vám neměly chybět?

  • Vitamin D3 - Vitamín D je zásadní pro optimální imunitní funkci a pomáhá v boji proti infekcím. Jeho adekvátní hladina také snižuje riziko vzniku kostních abnormalit, jako je například osteoporóza.
  • Vitamín C: Vitamín C posiluje imunitní systém tím, že podporuje tvorbu bílých krvinek, chrání bílé krvinky a posiluje kožní bariéry. Doporučená denní dávka je 500-1000 mg.
  • Zinek – Jelikož naše těla přirozeně nevyrábějí zinek, je důležité jej doplňovat buď pomocí potravin, nebo doplňků. Červené maso, drůbež, ústřice, celozrnné pečivo, fazole a ořechy jsou skvělé zdroje zinku.
  • Probiotika – Pokud vás zajímá, jak posílit imunitu, tak rozhodně pomocí probiotik. Vaše střeva jsou nedílnou součástí imunitního systému a zdravý trávicí trakt poskytuje silnou bariéru proti patogenům. Probiotika podporují zdravou střevní mikroflóru, která udržuje střeva a imunitní systém v té nejlepší kondici.

Abyste zajistili i správnou imunitu těm nejmenším, vhodné jsou také vitamíny pro děti, oblíbení jsou zejména známí Marťánci nebo sirup na imunitu pro děti.

Tělo potřebuje odpočívat

Víte, že spánek obnovuje a uzdravuje tělo? Bez jeho dostatečného množství je optimální imunitní funkce téměř nemožná. Začlenění relaxačních a dýchacích technik na zmírnění stresu může také pomoci tělu i mysli lépe se regenerovat. Snažte se si udržet si optimální délku spánku, což je 7 až 8 hodin.

Také pohyb je velmi důležitý

Nemusíte se nutně dřív v posilovně. Imunitu si můžete posílit i mírným až středně náročným cvičením (30-45 minut denně). Pokud se totiž budete přepínat a dojde k nadměrné námaze a vyčerpání, imunita bude oslabená. Na internetu naleznete nespočet lehčích cvičení, které můžete klidně provádět i u televize v obývacím pokoji.

Možná jste si na začátku článku říkali, že posílit imunitu bude složité, ale jestliže do svého režimu zařadíte některé rady výše uvedené, stanou se z nich zvyky, co začnete brát automaticky.