Půjčka pro dlužníky, popřípadě okamžitá půjčka pro dlužníky je dnes na internetu velmi snadno dohledatelná a její vyřízení zabere jen několik minut. O splácení se to však říct nedá. Novodobá půjčka od lichváře totiž dovede nepěkně zkomplikovat život.

Jak se vyznat v labyrintu nebankovních poskytovatelů a jak nenaletět lichvářům?

Co je to lichva

Zákon definuje lichvářskou půjčku jako smlouvu, při které bylo zneužito tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany. Plnění smlouvy je zatíženo nepřiměřenými úroky, které hrubě převyšují běžný standard.

Ještě před několika lety byly lichvářské půjčky běžnou praxí, v roce 2016 však došlo k novele zákona o spotřebitelském úvěru, která lichvu postavila mimo zákon. Lichvářské půjčky jsou soudně postižitelné, to však neznamená, že by z českého prostředí zcela vymizely.

Lichváři cílí na sociálně slabší a méně gramotné

Cílovou skupinou novodobých lichvářů jsou lidé ve finanční nouzi, kteří jsou navíc často zatížení exekucí. Půjčka od lichváře je poslední šancí dlužníků, kteří neuspěli u klasické banky a půjčku jim neschválila ani důvěryhodná nebankovní společnost. Častými klienty jsou také znevýhodněné komunity a lidé s minimální finanční gramotností.

Novodobí lichváři používají nejrůznější neférové taktiky, jako je klamavá reklama a zatajování podstatných informací o půjčkách. Oblíbenou praktikou je takzvaná balonová splátka. Dlužník splácí po celou dobu splatnosti velmi nízkou částku, avšak poslední splátka je neúměrně vysoká a dlužník ji obvykle není schopný uhradit. Nezbývá než si vzít novou půjčku a neblahou finanční situaci ještě zhoršit. Cenné informace a přehled ověřených nebankovních společností poskytuje webový portál https://www.niklak.cz/.

Předražené podnikatelské půjčky

Novodobá lichva našla způsob, jak obejít zákon o spotřebitelském úvěru. Tím jsou podnikatelské půjčky. Novela zákona omezující lichvu se totiž vztahuje pouze na půjčky pro nepodnikající osoby. Lichváři tedy mohou nabízet neférové půjčky všem, kteří mají platný živnostenský list.

V oblasti podnikatelský půjček je ochrana dlužníků minimální. Nabídka půjčky na živnostenský list je tedy extrémně podezřelá a s velkou pravděpodobností jde o lichvu v novém kabátě.

Jak poznat důvěryhodného poskytovatele

Každý nebankovní poskytovatel půjček působící v mezích zákona musí disponovat licencí České národní banky. Pokud věřitel licenci nemá, neměl by peníze půjčovat. Solidní nebankovní společnost provozuje přehledné a jasné webové stránky a její jednání je čitelné a transparentní. Důvěryhodná společnost musí mít také dostatek recenzí od bývalých klientů.

Naopak nabídky půjčky od soukromé osoby inzerované v tištěných inzertních plátcích či vylepené na zastávce MHD, které odkazují pouze na telefonní číslo věřitele, budí přinejmenším podezření. Stejně tak velmi výhodné nabídky bezúročných půjček pro dlužníky.