Vybírejte pečlivě

Nejvíce si zjednodušíte práci tím, že se budete už při nákupu orientovat svými potřebami a zvyky. Zejména výběr kvalitního materiálu vám může zaručit to, že prádlo vydrží časté praní na vysoké teploty. Jelikož se toto doporučuje ze zdravotních důvodů, nejde o úplně nesmyslný požadavek. Hlavně zvýšení otáček při praní pomáhá tomu, aby se velké kusy prádla lépe vyždímaly a tím pádem rychleji schnou.

Ložní prádlo by vám nemělo povolit, abyste při pohledu na skrz viděli před sebe. Průhlednost prádla znamená, že byl materiál utkán lacině a může se rychle roztrhat. Pozorujte také pevnost švů. Ledabyle sešité švy značí riziko brzkého rozpojení sešitých částí a opět se tak dostáváme k roztržení prostěradla.

Jak prát různé materiály ložního prádla?

Bavlna
Bavlnu je možné prát na vyšší teploty. Většinu povlečení z bavlny můžete prát na 60 °C, kvalitnější materiál i na 90 °C. Ke zničení roztočů a virů stačí 60 °C, vyvářku tedy nemusíte využívat vždycky. Praní na velmi vysokou teplotu však může mít za následek vyblednutí barev a někdy i smrsknutí materiálu. Bavlněné povlečení na nejvyšší stupeň můžete i žehlit. Z toho důvodu se často bavlna využívá v hotelích a nemocnicích. V ubytovacích zařízeních se často setkáte s damaškovým povlečením; jedním z nejkvalitnějších provedení bavlny, jaké jsou na trhu. Tato luxusní bavlněná tkanina vydrží při správném ošetřování i desítky let.

Podobně můžete udržovat i jiné bavlněné látky: flanel, krep a přírodní satén. Ne všechny je nutné žehlit, třeba krep, který je z podstaty nekrčivý. Jiné bavlněné látky, jako je třeba flanel a satén, doporučujeme sušit i žehlit maximálně na druhý stupeň. Obyčejné bavlněné plátno zvládá žehlení i na nejvyšší stupeň.

Len
Ač přírodní materiál, je trochu náročnější. Jedná se však o dražší a ekologičtější materiál, než je bavlna. Len by se neměl prát na velmi vysoké teploty (jinak blednou barvy a látka se smršťuje). Perte ho maximálně na 60 °C a žehlete na střední stupeň. Pozor! Len nesnese sušení v sušičce.

Syntetika
Oblíbeným syntetickým materiál je mikrovlákno. Nemnoží se v něm roztoči a nebují zde plísně, proto je vhodný pro alergiky, astmatiky i dětské uživatele. Snese trochu vyšší teploty (60 °C; opět teplota zabíjející viry a roztoče), žehlení mu příliš nesvědčí. Sušičku zvládá na druhý stupeň.

Dnes už méně obvyklým materiálem je žerzej. Jedná se o směs elastanu a bavlny, která taktéž snese praní do 60 °C. Žehlete jej jedině na nejnižší stupeň a sušit jej můžete jedině volně. Jde o velmi citlivý materiál.

Jistě se ptáte: a co mikroplyš? Jde přece o obvyklý zimní materiál, který příjemně hřeje. Rozhodně při jeho praní netočte kolečkem na více, než 40 °C. Sušte jej na normální stupeň, pokud potřebujete využít sušičku. Žehličku ale při péči o něj raději vynechte. V podstatě ani není pro to důvod, protože mikroplyš se nekrčí a žehlička jeho vlákna naopak může znehodnotit.

Sušení ložního povlečení

Jak s povlečením a prostěradly nakládat v sušičce jsme si řekli. Vzhledem k nutné kapacitě prostoru je sušení v sušičce pro povlečení ideální. Přece jenom, jeden povlak pro deku zabere několik šňůr. Prádlo sušené v sušičce navíc vytáhnete neskrčené.

Prádlo sušte v sušičce naruby a se zapnutými zipy. Strojově můžete sušit bavlnu, mikrovlákno a mikroplyš. Len a žerzej raději sušte pověšené na šňůře nebo sušáku. I v tomto případě mějte povlečení obrácené naruby, aby slunce nezničilo barvy.

Pozor na výběr vhodných přípravků

Zákazníci požadují měkké a voňavé ložní prádlo. Toho dosáhnete použitím aviváže. Sladké vůně vám mohou pomoci usnout. Na samotné praní můžete místo prášku použít prací gel, který se ve vodě lépe rozpouští.