Jedni maso milují a život bez něj si nedovedou představit, jiní ho nejedí. Kdyby ho našli na talíři, zůstane tam bez povšimnutí. A to ať už je jeho příprava a chuť jakákoli. Je to prostě maso. Věčná škoda. Nejen pro chuťové pohárky, ale i pro organismus. To, že maso jíme, má své důvody. Jaké?

  • Maso obsahuje hodně bílkovin.
  • Najdeme v něm i velké množství vitamínu B12, který je důležitý jak pro krvetvorbu, tak pro správné fungování nervového systému.
  • Je zdrojem železa.
  • Díky jeho konzumaci si snáz vybudujete svalovou hmotu.
  • Má mnoho podob. V kuchyni s ním můžete kouzlit do nekonečna. Je libo propečený steak, skvělý hamburger, nebo si dáte radši pečínku? A co takhle svíčková jako od babičky?

Jak připravit masíčko, na které nikdy nezapomenete?

Maso jde připravit na milion způsobů. Začínající hospodyňka by možná řekla, že ho stačí nakořenit, podlít vodou, přidat kousek masa a šup s ním do trouby. Na tom se přeci nedá nic zkazit.

Jaké je pak její překvapení, když maso neodpovídá jejím představám, nedej bože je dokonce tuhé jak podešev. Hospodyňka pláče a příště se do toho masa jen tak neodváží říznout. Jak tedy připravit to lahodné masíčko?

Zkuste maso připravit v troubě!

Jedním z kuchyňských spotřebičů, které by neměly chybět v žádné domácnosti, je trouba. Právě díky ní hravě vykouzlíte zlatavou pečínku, opečenou zeleninu, nadýchané buchty i nádherně vonící cukroví. Když si vyberete tu parní, bude se vám v ní dobře péct i domácí chleba a jídlo bude zdravější. Navíc ho v ní vážně nespálíte. Ale dost řečí, jdeme na to masíčko.

Krok první: Na mase nešetřete!
Kupujte jen kvalitní maso. Sice si nějakou tu korunu připlatíte, ale opravdu báječně se najíte a tělu dodáte spoustu živin. Nebojte se ani zcela libového masa. Když ho dobře připravíte, bude krásně měkoučké.

Krok druhý: Maso nakořeňte
Použijte koření, jaké máte rádi. Se solí to ale moc nepřehánějte. Místo toho, abyste v ní maso doslova vykoupali, přidejte cibuli, česnek, papriku a jinou zeleninu, která masu dodá báječnou chuť.

Pozor na správnou teplotu
Hodně lidí se mylně domnívá, že když troubu nastaví na vyšší teplotu, bude mít pokrm dřív na stole. Omyl! Dostane na stůl leda tak připálené maso, které rozhodně nebude chtít jíst. Maso pečte pěkně pomalu.

Víte, že třeba kachnu můžete v troubě pomalu péct klidně 12 hodin?

Maso vložte do opravdu vyhřáté trouby
Jinak ztratí hodně šťávy. Než maso do trouby vložíte, polijte ho výpekem nebo vývarem, můžete ho i podlít. Ale pozor – POD maso.

Náš tip: Hodně záleží i na použitém pekáči. Ten by měl být kvalitní, z vodivého materiálu, ideálně se silným dnem.