Prvním krokem je zastřešení pergoly

Nenechte se omezovat počasím a užívejte si čerstvý vzduch a klidné prostředí své zahrady, i když zrovna nesvítí slunce. Zahradní pergolu lze zastřešit hned několika způsoby. Nejjednodušší je zakrýt ji speciální plachtou, která ale nevypadá příliš esteticky. Často se pergoly zastřešují také pomocí průhledného polykarbonátu, který se vyznačuje dlouhou životností, ale pod pergolu propustí jen omezené množství světla. Další možností je textilní látková střecha, která je navinutá v krycím boxu, takže ji můžete podle potřeby stahovat. Díky tomu se pod pergolou můžete opalovat, nebo si naopak vytvořit příjemný stín. Látkové clony či markýzy, které se používají pro zastínění pergol a zimních zahrad, se vyrábí z textilií, které jsou stálobarevné, odolají UV záření a odpuzují vlhkost či špínu. Kotví se buď na spodní nebo horní konstrukci pergol.

Zastínění a zastřešení zahradní pergoly v jednom

Hliníkové zahradní pergoly mohou být také rovnou zastřešené pomocí otočných lamel, takže nemusíte řešit dodatečně zastřešení. Moderním a nadčasovým řešením je bioklimatická pergola, která vám při nízké spotřebě energie zajistí maximální pohodlí za každého počasí. Postavit lze volně na zahradu nebo připevnit ke zdi domu. Lamely bioklimatické pergoly slouží současně jako zastřešení i stínění pergoly. Lze je naklápět až po úhel 140 stupňů, takže můžete jednoduše regulovat světlo i teplotu pod pergolou a zároveň přirozeně větrat.

Zavřené lamely do sebe navíc dokonale zaklapnou, takže vás bezpečně ochrání nejen před větrem, ale také před deštěm. Můžete tak pod nimi trávit téměř celý rok. Dešťová voda je chytře odváděna do žlabu, jenž je ukrytý v nosných nohách. Lamely bioklimatické pergoly Med Twist mohou být navíc vyplněny polystyrenem, díky němuž pohltí až 70 % hluku z okolí. Takže vás už při práci, odpočinku nebo hovoru s přáteli nebude nic rušit.

Chladné počasí vás už pod pergolou nezaskočí

Rádi si dopřáváte snídaně nebo večerní posezení venku pod pergolou, ale kvůli chladným ránům a večerům už tyto aktivity přesouváte dovnitř do domu? Když už slunce tolik nehřeje a nepomůže ani deka, můžete svou pergolu spolehlivě vyhřát pomocí venkovního vytápění. Oblíbené jsou například plynové nebo elektrické infrazářiče. S blížícím se koncem prázdnin se také pomalu zkracují dny. I po západu slunce však může grilování či venkovní party nerušeně pokračovat. Stačí pergolu doplnit o osvětlení. Přímo do zastřešení nebo noh pergoly si můžete nechat například zabudovat LED světelné pásky.

Venkovní rolety do pergoly chrání před větrem

I během podzimu bývá ještě počasí vhodné pro posezení venku. Pokud však nefouká nepříjemný studený vítr, který pocitově snižuje venkovní teplotu až o několik stupňů. Před tímto větrem se ale můžete ochránit, když si pořídíte boční venkovní rolety do pergoly, které navíc zachytí i ostré paprsky večerního slunce a dopřejí vám potřebné soukromí. Jako boční stínění se používají látkové screenové rolety do pergoly. Vybírat je můžete z velkého množství typů a barev textilií, které nevyblednou a jsou voděodolné. Rolety tak jednoduše sladíte s pergolou i ostatním vybavením. Podle potřeb si také můžete vybrat látky zatemňující, nebo naopak speciální perforované látky, které obsahují malé otvory, díky nimž vás roleta ochrání před pohledy sousedů, ale nebude bránit ve výhledu ven.

Zvýšená odolnost proti větru díky screenovým roletám do pergoly

Jako boční stínění pergoly jsou oblíbené například screenové rolety Unirol a Ziprol. Díky zipu, který mají navařený po obou stranách látky, odolají větru až o rychlosti 90 km/h. Látka těchto stínicích rolet do pergoly je navinuta v boxu, který může mít zaoblený, čtyřhranný nebo zkosený tvar. Rolety lze ovládat pomocí nástěnného vypínače, dálkové ovladače nebo je propojit pomocí chytré aplikace se svým telefonem a ovládat je tak odkudkoliv. Díky tomu vás už nikdy nepřekvapí slunce, které nečekaně vykoukne zpod mraků, ani nepříjemný vítr, který z ničeho nic začne silně foukat. A to ani v případě, že se zrovna budete nacházet mimo domov. Clony lze doplnit i o sluneční čidla, která roletu automaticky zatáhnou, když začne slunce příliš pálit.