Vliv koronaviru na cenu energií

Vždyť ještě nedávno jsme o nějakém koronaviru neměli ani tušení, globální epidemie přišla doslova přes noc. I ona se ale v konečném důsledku podepíše značnou měrou na kondici světové ekonomiky. Kolik zaplatíte za plyn nebo elektřinu, to si však do jisté míry určujete vy sami. Vždyť takřka dvě třetiny ceny za plyn je ta část, kterou si stanovuje sám jeho dodavatel. Každý z dodavatelů má přitom tuto část nastavenou jinak a rozdíly mezi nimi jsou poměrně značné. Přechodem k jinému dodavateli tak můžete ušetřit vy.

Garance stejných nebo nižších cen plynu

V tuto chvíli analytici na základě aktuálních informací z burzy nepředpokládají prudké zdražení zemního plynu. „Ve hře je však hodně faktorů a situace se může změnit ze dne na den," soudí Juraj Ondris ze společnosti SPP.

Pokud se skutečně velkoobchodní ceny energií udrží na stejné úrovni, nebudou pravděpodobně ani obchodníci většině svých zákazníků ceny dále měnit. Je dokonce předpoklad, že, by ceny plynu mohly pro maloodběratele a spotřebitele mírně klesnout.

Určitě nastává právě teď vhodná chvíle poohlédnout se po nabídkách různých dodavatelů a porovnávat. Obavy z nečekaných výkyvů na burze nemusíte například mít s naším Chytrým plynem. Ten je na trhu výjimečný, protože právě na burzovní pohyby cen plynu reaguje ve váš prospěch. Pokud bude cena plynu klesat, zaplatíte při vyúčtování méně i vy. Pokud však bude stoupat, nemusíte se bát. Platit budete stále stejně," vysvětluje výhodnost Chytrého plynu SPP Juraj Ondris.

Cena elektřiny půjde nahoru, najděte si levnějšího dodavatele

Trochu horší podmínky jsou u cen elektřiny, kde se odborníci očekávají v průběhu jara zdražování. „Ale v nejbližším výhledu by mělo jít o poslední vlnu zvyšování cen, která odráží růst cen na burze," uklidňuje Juraj Ondris z SPP.

Přestože vývoj cen plynu a elektřiny je nejasný, jedno platí stejně. Nebojte se porovnávat ceny a podmínky jednotlivých dodavatelů. S online srovnávači, kterých lze snadno vyhledat na internetu, je to velmi snadné.

Změna dodavatele energií je snadná

A pokud se rozhodnete pro změnu a zvolíte spolehlivého a důvěryhodného dodavatele, nemusíte se ničeho obávat. Nový dodavatel plynu nebo elektřiny za vás standardně vyřeší potřebné „papírování" spojené přepisem energií pod nový subjekt.

S elektroměrem a plynoměrem se hýbat nebude, dodávky energií budete mít nepřetržitě. Vše zůstává stejné jako dosud. Na vás tak čeká v případě změny jen odměna v podobě ušetřených peněz za plyn nebo elektřinu.