Stavěli jste v době, kdy měly dřevostavby ještě stigma „chatařsko-chalupářského symbolu". Jak to, že vás do neodradilo?

O domě jsme začali uvažovat dva roky před jeho výstavbou. Mezi lety 2005 a 2007 však probíhal v Česku stavební boom, jehož důsledek byla extrémní vytíženost stavebních firem a vznik pořadníku na stavbu zděného domu. Tehdy nám prvně přišla na mysl dřevostavba jako rychlejší možnost bydlení. Když jsme si následně o technologiích montovaných domů zjistili více, úplně jsme nad zděným domem přestali přemýšlet.

Podpořili jste důvěru ve dřevo i nějak v praktické rovině?

Dva roky jsme ladili výslednou podobu domu jen v našich představách. Když jsme měli jasno, defacto na první pohled jsme se zakoukali do firmy ATRIUM. Jejich vstřícnost a jednání nás oslovilo natolik, že jsme už nehledali nikoho jiného. Následně jsme navštívili vzorové domy a byli jsme se podívat i na domy rozestavěné. Ve výrobní hale nám pak ukázali, jak a z čeho se sendvičový panel vyrábí a seznámili nás se všemi použitými technologiemi. Šlo o úžasný přístup firmy k zákazníkovi.

Jak dokázala firmy naložit s vašimi jasnými představami o domě?

Dá se říct, že pro dodavatele stavby jsme byli oříškem. Vybírali jsme nejprve z hotových projektů s různými individuálními úpravami. Trvalo to skoro rok a pořád jsme si nebyli jisti. Oni však byli stále milí a ochotní změnit cokoliv jsme si vymysleli. Na konec nám jejich odborný poradce inženýr František Kuncl navrhl, že už nás tak dobře zná, že vytvoří úplně nový projekt jen pro nás. Když jsme si ho prohlédli, museli jsme jen konstatovat: ano, to je přesně ono.

Nelitovali jste rozhodnutí stavět dům na klíč? Přece jen jste mohli dost peněz ušetřit…

Rozhodně ne. Ušetřit sto tisíc a pak se trápit s nějakými nedodělky či nepřesnostmi se nevyplatí. Naproti nám stavěli dům také s firmou ATRIUM, ale základovou desku si dělali sami. Třikrát ji předělávali. My jsme měli všechno v rámci jednoho dodavatele včetně napojení inženýrských sítí. Stavět bez starostí se nedá vyvážit penězi.

Volili byste opět patrový dům se stejnými dispozicemi? Nebojíte se na staří schodů nebo úklidu?

Ano, volili, z důvodu nižších stavebních nákladů na metr čtvereční a kvůli maximálnímu využití pozemku – je to obrovský obývák navíc. Dům 95 m2 zastavěné plochy a užitné 148 m2. Dole máme kromě kuchyně s jídelnou, spíže a obýváku jeden pokoj a koupelnu s WC, kdyby na stará kolena nebylo schůdné lézt do patra. Jinak bychom zvětšili technickou místnost, aby se do ní vešla kromě kotle a pračky ještě sušička.

Pociťujete, že dům stárne? Objevil se během těch dvanácti let bydlení nějaký problém?

Dva problémy nastaly už na počátku, když nám vyřezávali otvor pro podlahový konvektor. Teprve po předání domu jsme zjistili, že se kamínky z brusky napálily do skla okna. I přesto, že jsme podepsali převzetí bez závad, stačil jeden telefonát a bez řečí nám okno vyměnili. Druhá věc se týká podlahy. V praxi se ukázalo, že původní plovoucí podlaha je hlučná. Z firmy nám ji bez otálení vyměnili za tišší s kročejovou izolací, už samozřejmě za peníze, byla to naše špatná volba. V patře je podlahová krytina na betonu, takže nás kročejový hluk netrápí. Jinak je dům naprosto precizně odvedenou prací.

Jak zvládal dům loňská vedra?

Letošní vedra byla extrémní a v podkroví už jsme to pocítili. Ale to je důsledek především špatné volby střešní krytiny. Vybrali jsme si černou keramickou tašku, která akumuluje teplo. Právě letos jsme nejvíce ocenili radu projektanta, abychom nedávali střešní okna na jih, byť by se nám tam líbila. Jinak si dům držel klima příjemné, i v těch největších vedrech bylo uvnitř o deset stupňů méně.

Text Dana Jakoubková
Foto archiv majitelů a firmy ATRIUM
Převzato z časopisu DŘEVO&stavby 1/2019


Autor projektu: A T R I U M , s. r. o.
Lipová 1000, 341 01 Horažďovice
tel.: 376 512 087, e-mail: info@atrium.cz,web: www.atrium.cz