Vybírejte správně

Používání jakéhokoli jednorázového výrobku samozřejmě s ekologií mnoho společného nemá. Existují ale situace, kdy vzniklé benefity tento problém vyváží. Na druhou stranu existují způsoby, jak s jednorázovými rukavicemi zacházet, aby dopad na naši planetu byl co nejmenší.

Vše začíná už u nákupu. Rukavice při správném skladování vydrží použitelné i několik let. Nákup většího balení znamená méně cest do obchodu a méně obalů. Pokud tedy použijete jedny denně, určitě je lepší koupit je v balení po stovkách kusů než třeba jen po dvaceti.

A až budete jednorázové rukavice vybírat, piďte se i po tom, jestli jsou uvnitř pudrované. Jemný prášek se do některých přidává, aby usnadnil jejich nasazování. Lidé s citlivější pokožkou s ním mohou mít problém. Pokud se na celou věc díváte pohledem ekologa, pak je pudr nadstandard, jehož výroba stojí materiál i energii.

Třídění? Upcycling!

Když se bavíme o jednorázových výrobcích, musíme skončit u tématu odpadu. Leckdo si myslí, že jednorázové rukavice, nejsou-li znečištěny nějakou chemikálií, prostě vyhodí do žlutého kontejneru na plastový odpad. Ale chyba lávky!

Většina jednorázových rukavic je vyrobena z vinylu, latexu nebo nitrilu. V závislosti na složení se liší jejich vlastnosti, jako například odolnost vůči chemikáliím nebo jistota úchopu. Ovšem fakt, že nejde o plast, platí pro všechny bez rozdílu. Tyto rukavice tedy patří do směsného komunálního odpadu.

Jediný druh rukavic, který lze uložit do kontejneru, jsou rukavice plastové. Bývají obvykle vyrobeny z podobného materiálu jako sáčky na pečivo. Jejich kluzkost a nepružnost ale výrazně omezuje možnosti jejich použití. Přesto s ohledem na ochranu přírody stojí za to se nad nimi zamyslet.

Cestou pro nerecyklovatelné výrobky je tedy pouze upcycling, tedy jejich opětovné použití k jinému účelu, než byly vyrobeny. Z jednorázových rukavic, nejsou-li po prvotním použití zcela zničené nebo infekční, jde udělat leccos. Po nafouknutí, zauzlování a několika tazích fixem máte pěkného punkového panáčka, se kterým si malé děti mohou hrát i několik týdnů.

Využít lze zajímavý tvar ruky i jinak. Čistou rukavici můžete použít jako formu pro části dekorací. Pokud ji vylijete cementovou směsí, sádrou či jiným tvrdnoucím materiálem, můžete získat komponenty pro venkovní i vnitřní dekorace. Podobnou cestou si doma vyrobíte i neotřelé voskové svíčky. Do rukavic zabalené sladkosti mohou být zajímavým zpestřením Halloweenu. A nebo rukavice pouze nastřihejte na pásky, které můžete využít místo gumiček. Fantazii se meze nekladou.