Venkovním roletám věnujte péči několikrát do roka

Přistupujte k tomu jako k údržbě oken. Umývejte stínění v rámci velkého úklidu nebo například po velkém lijáku, kdy ve spodní části zůstanou nečistoty od vody odrážející se od zaprášeného parapetu nebo terasy. Klíčové je, aby se během roku do vodících lišt nebo jiných ovládacích prvků nedostaly nečistoty, které by mohly chod předokenních rolet poškodit. Rolety nebo screeny stačí pravidelně otírat mokrým hadříkem.

Důvěřujte pravidelným revizím jako doporučené prevenci

Výrobci stínění jako jeden ze způsobů, jak se vyhnout potížím, doporučují kontroly od specializovaných firem. Ideální je prověřit vytažení a stažení rolet před okny hned po zimě kvůli přimrzání stínění v teplotách pod -5°C. Kvalifikovaný odborník by se měl zaměřit také na stav hliníkových lamel nebo screenové látky, průchodnost vodících lišt a funkčnost nástěnných a dálkových ovladačů.

Předcházejte zbytečným opravám exteriérových rolet

Venkovní stínění je z principu odolné zařízení, které vám poslouží ve větru i dešti, kdy může navíc zafungovat i jako ochrana oken. Z toho důvodu se nemusíte obávat problémů s lamelami nebo tkaninou u screenových clon. K náchylným částem patří ovládací prvky stínění. I proto výrobci doporučují stínění vysouvat do boxu při nízkých teplotách a silném nárazovém větru. Celkovou životnost stínící techniky prodlužuje elektrické ovládání, které šetří rolety před chybami uživatelů při ruční manipulaci. Pozornost je však třeba věnovat motorovému pohonu a jeho údržbě.