Vezměte letos jarní úklid v kuchyni a ve spižírně pěkně od podlahy! Máme pro vás tipy, které vám umožní ho posunout o úroveň dál.

1. Krabičkujte a lahvičkujte

Do spíše i do kuchyně si pořiďte dostatečnou zásobu uzavíracích krabiček a skleněných nádob, do kterých můžete přesypat většinu sypkých ingrediencí, jako je mouka, cukr, rýže, cizrna nebo čočka. Ideální jsou čtvercové nebo obdélníkové nádoby, které můžete poskládat vedle sebe nebo na sebe a využít tak každý milimetr prostoru. Přesypávání ingrediencí do krabiček nebo lahví má hned několik výhod. Budete mít přehled o tom, kolik suroviny vám doma zbývá, a minimalizujete riziko, že se vám ve spíži rozmnoží nepříjemní moli. Zároveň to můžete brát jako skvělou příležitost začít nakupovat bezobalově a plastové pytlíky úplně vyřadit ze svého života.

Uzavíratelné plastové krabičky se vám budou hodit hlavně do lednice a do mrazáku na uskladnění potravin. Super řešením je pořídit si několik větších krabiček, do kterých budete v lednici ukládat podobný druh potraviny: například do jedné krabičky budete ukládat všechny sýry, do druhé uzeniny atd. Plastové krabičky doporučujeme využívat také v mrazáku místo obvyklých pytlíků. Lépe se skládají na sebe, snadno je označíte a můžete je využívat stále dokola.

2. Etiketujte a štítkujte

Každý správný velitel musí mít přehled. A to platí i v kuchyni! Krabičky a nádoby vám nebudou k ničemu, když se nebudete moct během vteřiny zorientovat v tom, co je ukryto uvnitř. K tomu vám perfektně poslouží dvě pomůcky: etikety a štítky.

Samolepicí etikety na kořenky nebo potraviny si můžete koupit i předtištěné, asi jste se už ale setkali s tím, že vám na předtištěném aršíku nějaká ingredience chyběla nebo naopak přebývala. Proto je za nás ideálním řešením koupit si prázdné bílé samolepící etikety, které si sami popíšete nebo potisknete. Vyrábí se v různých velikostech na archu A4, A5 nebo A3, můžete si vybrat ze samolepicích etiket kulatých nebo hranatých. Takto můžete mít doma nekonečné množství etiket pro všechny případy, a to v různých velikostech pro různé nádoby.

Pro nádoby, do kterých budete ukládat stejnou ingredienci a budete je využívat dlouhodobě, se hodí používat odolnější označení. Skvělou pomůckou jsou DYMO štítkovače. Na úzký plastový proužek si za pomoci tohoto štítkovače sami vyrazíte jakýkoli text, vytvořený štítek pak můžete přilepit kamkoli potřebujete. Štítky navíc vypadají efektně a hodí se i pro nádoby, které máte uskladněné na otevřených policích.

3. Krabicujte a popisujte

Jsou spotřebiče, které vytáhnete dvakrát do roka. Jak často používáte třeba strojek na těstoviny, jogurtovač nebo tlakový hrnec? Pokud tyto výrobky nepotřebujete mít po ruce, uchovávejte je v originální krabici, kterou uložte do vyšších polic kredence nebo do spíže. Původní krabice většinou nejlépe sedí k velikosti produktu a zároveň produkt vyobrazují, takže nebude třeba krabici speciální popisovat, abyste ji i z dálky identifikovali. Pokud původní krabici nemáte, zkuste sehnat nějakou podobné velikosti a výrazně ji za pomoci fixu popsat. Tyto malé domácí spotřebiče rozmístěte na police podle toho, jak často je využíváte: do nejvyšších polic patří ty, které opravdu využijete jen párkrát do roku, do nižších polic dejte to, co využíváte častěji.

TIP: Chcete pokračovat úklidem v dalších místnostech? Zjistěte, jak doma udělat pořádek podle metody Marie Kondo.