Abyste si modelování užili, nepodceňujte správný výběr papírového modelu. Pokud jste začátečníci, nepouštějte se do složitých stavebnic ze silného papíru. V lepším případě byste mohli strávit hodiny nad nerozluštitelnou hádankou, jak správně papírové modely sestavit. V tom horším byste je zničili, například polámanými či nepřiměřeně zaoblenými ohyby.

Co budete potřebovat

Pokud už máte vybranou stavebnici, nezapomeňte na šikovné pomůcky. Ty vám usnadní nejen práci, ale i čas a nervy. K ruce si vezměte:

  • lepidlo (pro začátek postačí Herkules),
  • nůžky (dvojího typu, jedny malé s ostrou špičkou, které použijete pro drobnější díly a jedny velké pro větší díly),
  • tvrdý karton na podlepení nosných dílů,
  • pravítko,
  • špejle,
  • cokoliv s tupým ostřím (postačí jídelní nůž či propisovačka),
  • pinzetu.

Žádný učený z nebe nespadnul. Modelářství vyžaduje hlavně trpělivost a přesnost. Důkladnost se vám vyplatí zejména u rylování, které je třeba udělat ještě před samotným ohýbáním papírů. Dejte si pozor především u drobnějších dílů a místo nůžek využijte raději ostrý skalpel, který vám zaručí větší přesnost.

Tip: Nejprve si zkuste spojit jednotlivé díly bez pomůcek a lepidla. Budete mít představu, jak model vypadá a bude se vám poté lépe skládat.

Pozor na lepidlo

Práce s lepidlem je u modelářství specifická, tudíž jí věnujte speciální pozornost. Použijte netoxické lepidlo na vodní bázi, které je bezpečnější a nanášejte ho vždy jen ve slabých vrstvách. Představte si, že k sobě spojíte dva díly s velkým nánosem lepidla. Co se stane? Lepidlo vám vyteče všude kolem. Místo hezkého slepeného modelu budete mít leda slepené prsty. Více lepidla navíc paradoxně hůře lepí. Pokud se však kolem dílu objeví přebytečné lepidlo, setřete ho včas, ještě, než zaschne.

Tip: Pro modelářství jsou zásadní čisté ruce. Pořiďte si plastovou injekční stříkačku a naplňte ji čistou vodou. Poslouží vám k průběžnému čištění rukou i nástrojů.

Pokud s papírovými modely teprve začínáte, poptejte se ve svém okolí, jestli vám neporadí někdo zkušenější. Využít můžete také zájmové kroužky, kde se naučíte všechno potřebné. Pokročilejší mohou zkusit stavět náročnější papírové modely a inspiraci čerpat třeba z YouTube tutoriálů.